• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA OVIM MESTIMA U SRBIJI MOŽETE DA ISKORISTITE VAUČERE ZA ODMOR! Na jednoj planini je čak 285 dana sunčano, a nema gužve

Autor Ivana Vlajković

U Srbiji postoje brojna mesta koja su pogodna za odmor i u kojima mogu da se iskoriste vaučeri od 5.000 dinara.

 KomboBox - 4 Slike.jpg Izvor: Youtube/Željko Dukić//Prva/dele15 / Marko Dekic/Srbija u kadru/Screenshot

Pravo na vaučere od po 5.000 dinara za odmor u Srbiji imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. U našoj zemlji postoje brojne destinacije na kojima pomenuti vaučeri mogu da se iskoriste, a koje nisu toliko popularne kao na primer Zlatibor, Kopaonik ili Vrnjačka Banja. 

Na mestima koje smo odabrali uglavnom nema gužve, ali je odmor zagarantovan. Jedno od njih jeste Zlatar. Planina Zlatar se nalazi na jugozapadnu Srbije i nalazi se samo četiri kilometra od Nove Varoši i 35 kilometra od Priboja. Nadmorska visina najvišeg vrha, Golo brdo, iznosi 1627 metara. Na ovoj planini čak 285 dana godišnje je sunčano i proglašena je za vazdušnu banju. Razvijeno je planinarenje, lov na sitnu i krupnu divljač, splavarenje, foto-turizam, sportsko-rekreativni (vožnja džipovima, krstarenja, vožnja kvadova, kajaka, bicikla, zip line i tako dalje) i izletnički turizam.

Druga atraktivna destinacija jeste planina Goč na kojoj, takođe, uglavnom nema gužve. Nalazi se u centralnom delu Srbije. Najviši vrh, Krnja jela, nalazi se na nadmorskoj visini od 1127 metara. Od Vrnjačke Banje je udaljena oko 15 kilometra. Ljubitelji prirode leti na Goču pored svežeg planinskog vazduha mnogobrojnih šuma četinara i listopada mogu uživati u šetnji poljima borovnica, šumskih jagoda, poljima obraslim planinskim travama.

Sledeća planina koja može mnogo da ponudi turistima jeste Jastrebac. Davno ju je Josif Pančić nazvao najšumovitijom planinom Balkana. Planina je idealna za šetnju jer ima nekoliko šumskih, pešačkih staza. Posebnu izletničku atrakciju Jastrepca čini malo akumulaciono jezero koje prihvata vodu Jastrebačke reke. U letnjim danima ono služi izletnicima za plivačku rekreaciju i odmor. Na južnim padinama nalazi se jedno veće jezero koje je opkoljeno šumom i zove se Bresničko jezero. 

I Banja Vrujci je veoma atraktivno mesto za odmor i u njoj je gužva, uglavnom, daleko manja nego na primer u Vrnjačkoj Banji. Nalazi se u Kolubarskom okrugu i predstavlja i kupalište i lečilište. Nalazi se između planine Suvobor i reke Toplice, odnosno između Ljiga i Mionice. 

Sokobanja, poznata i pod nazivom "Zeleno srce Srbije" oslanja se na obronke Ozrena i Device. Stihovi koji je najbolje opisuju jesu: "Sokobanja Sokograd - Dođeš star, odeš mlad", a koje je napisao poznati Branislav Nušić. Vazduh u ovoj banji prepun je kiseonika i negativnih jona. Sokobanja je veoma sadržajno turističko odredište i pruža brojne mogućnosti za odmor, tako da podjednako privlači i porodične ljude i pojedince koji tragaju za avanturom i uzbuđenjem. Turističku ponudu Sokobanje čine brojne atrakcije, kulturno-istorijski spomenici, te objekti i ljudske tvorevine koji na najbolji način oslikavaju tradiciju ovog područja. Tvrđava Sokograd je najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik, tursko kupatilo Amam se nalazi u samom centru Sokobanje u banjskom parku, a ovo su samo neka mesta koja treba posetiti u ovoj banji.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image