Kako izgleda savršen balans sastojaka i postizanja senzacije kod finalne kreacije koktela iz ženskog ugla? Otkrivamo vam iz prve ruke.

Šank nije samo najbolji prijatelj. Šank je mesto magije, maestralnih umeća, svet druge dimenzije, ali i životnih prekretnica o kojima su mnogi govorili.
“Ljudi su tada počeli da ga prepoznaju i da traže slike i autograme, a onda je postalo pomalo agresivno, pa je došao i sakrio se iza mog šanka. Pitao je može li tamo popiti svoje piće, daleko od ludila, a pritom je odigrao na kartu šarma i rekao: ‘Video sam te i stvarno sam hteo da razgovaram s tobom’. Odbrusila sam: ‘Znaš, ako misliš da budeš ovde, ne možeš samo stajati’”, otkrila je jednom prilikom Lucijana Baroso, supruga Meta Dejmona koji je odmah prihvatio izazov. Posao barmena mu nije teško pao - izrodila se ljubav za ceo život.
Barmeni izražavaju empatiju u verbalnom i tečnom obliku. Oni ne poznaju “samo” detalje koktel-menija, njihov posao je multi-tasking. Dok većina barmena bez problema radi nekoliko stvari istovremeno, dobri održavaju kvalitet koktela na visokom nivou, a oni najbolji? Najbolji barmeni sve to rade sa osmehom.
To dokazuje Anja Ljujić, koja je osvojila drugo mesto u pravljenju koktela na prvom regionalnom takmičenju Schweppes Mixology, održanom u Beogradu. Koristeći tekilu, kampari, home made sastojak - sirup od jagoda sa ruzmarinom i Schweppes Tonic Water uspela je da kreira jedinstven koktel. Ako su predrasude o ženskim barmenima u Srbiji postojale, ona je uspela da ih razbije. Kako i sama kaže, susrela se sa sumnjama gostiju, koji su posle par minuta shvatili da nikad ne treba “suditi” pre vremena.
“Broj žena u bartendingu raste poslednjih nekoliko godina, što me jako raduje. Sve nas je više i mislim da smo inspiracija i podrška jedna drugoj. Dešavalo mi se da gosti budu sumnjičavi, ali to mi je i podstrek da ih jako brzo razuverim i pokažem da ovo nije muška profesija i da žene mogu biti podjednako dobre, ako ne i bolje”, otkriva nam Anja čija je strast mućkanje koktela.
“Bartendingom se bavim skoro dve godine i volim ovaj posao jer sa sobom nosi
dinamiku - nijedan dan na poslu mi nije isti. Za mene je pravljenje koktela umetnost, koje sa sobom nosi veliku dozu zadovoljstva”, ističe Anja.
Kažu da su bartenderi svojevrsni kuvari za šankom. Osim poznavanja miksologije, neophodna je i društvena interakcija, bogato znanje o pićima i barskoj kulturi. Anja otkriva da prilikom izbora koktela, muškarci više uživaju u gorčim varijantama, dok se dame najčešće odlučuju za neku slađu varijantu.
“Trenutno je džin najpopularniji destilat i najčešće ga biraju oba pola za bazu koktela, dok nadogradnja zavisi od njihovih ličnih preferencija”, kaže Anja koja se nedavno vratila iz Rima sa puta “Rome bar show 2023”, renomiranog događaja koji već treću godinu za redom okuplja vrhunske profesionalce iz oblasti barske industrije i najbolje barmene iz celog sveta.
“Bila mi je velika čast što sam imala priliku da posetim Rim i provedem dva dana na Bar Show-u koji mi je doneo nova znanja i veštine koje jedva čekam da iskoristim u svom daljem radu. Osim toga, zaista je bilo uživanje provesti vreme sa čitavom ekipom koja je učestvovala u takmičenju”, zaključuje Anja.
Pored osvojenog puta u Rim, troje finalista Schweppes Mixology takmičenja dobilo je i luksuzan Schweppes set za koktele, kao i priliku da njihovi kokteli budu uvršteni u top 50 HoReCa objekata u Srbiji.