• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE "DAN D" ZA MALE MATURANTE! Uskoro izlaze rezultati završnog ispita, evo koja je procedura

Autor Sara Gajić

Svi budući srednjoškolci sa nestrpljenjem čekaju rezultate završnog ispita.

 3334720_0602ataimages_ls.jpg Izvor: ATA Images

Konačni rezultati završnog ispita za buduće srednjoškolce znaće se u sredu. Dragoslav Živković iz Ministarstva prosvete rekao je da žalbi i prigovora nije bilo mnogo i najavio da će 28. juna izaći konačni rezultati, a zatim sledi popunjavanje liste želja. Objasnio je šta je važno kod popunjavanja liste želja. Još malo pa će kraj juna, a to za većinu roditelja budućih srednjoškolaca znači i delimično olakšanje jer po kalendaru upisa veći deo posla će biti završen. Posle objavljivanja preliminarnih rezultata završnog ispita, danas je bio dan za podnošenje prigovora u školama, sutra komisijama. Konačni rezultati znaće se u sredu.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Dragoslav Živković, rukovodilac grupe za srednje stručno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete rekao je da je okončan završni ispit, možda najvažniji i najozbiljniji deo. Živković je istakao da je u ponedeljak bilo prilike da se podnose žalbe, odnosno prigovori na rezultate, koji će već narednog dana biti rešavani.

Odgovarajući na pitanje da li ih je mnogo, Živković kaže da s obzirom na broj učenika i na broj urađenih testova, nema mnogo prigovora, zbog modela elektronskog uvida u rezultate. "Tako da su deca, čak 85 odsto njih, izvršila uvid u svoje radove. Jednostavno su procenili da li ima smisla i na koje zadatke se eventualno žaliti. Zbog toga broj žalbi nije veliki", rekao je Živković.

Živković je rekao da su deca odlična."Dakle, njihovi rezultati sa kojima možda u ovom trenutku ne budu zadovoljni, zapravo su motivacija da u narednom koraku svog obrazovanja budu bolji. Naredne godine, godine školovanja u srednjoj školi su prava prilika za to. I gotovo sve što su eventualno propustili može se nadoknaditi", naveo je on. Živković je rekao da će 28. juna izaći konačni rezultati, zatim sledi popunjavanje liste želja - u četvrtak i petak - da bi 1. jula imali priliku za uvid u podnete liste želja.

"Ako bi se eventualno potkrala neka greška u tom postupku, imaće roditelji i učenici priliku da to otklone. Ove godine, treba naglasiti, da podnošenje liste želja može biti i elektronskim putem i direktno u školi, tako da i u tom segmentu je digitalizacija olakšala delom posao", istakao je Živković."Dan D" - 3. jul Prema njegovim rečina, nakon toga sledi "Dan D" - 3. jul, to je datum kada će rezultati raspoređivanja učenika po školama i profilima biti objavljeni i nakon toga sledi upis.

"Mi dajemo mogućnost da se čak 20 želja popuni. S tim što prva želja treba da bude ono primarno što dete želi, što planira, što je jednostavno kroz neki proces profesionalnih orijentacija odabralo da bude idealna škola za njega u narednom periodu", podvukao je Živković.

Dodaje da tu školu i taj profil treba da stavi svakako na prvo mesto. "Nakon toga, po istoj logici, neku alternativu, drugo, treće, četvrto, a naša sugestija je da svakako popunite čak i desetak želja kako biste u prvom krugu bili upisani. Mada i oni koji ne budu upisani u prvom krugu, u drugom krugu će već narednog dana imati priliku da ponovo popunite listu želja za upražnjena, preostala mesta i takođe sigurno obezbediti mesta za sebe u srednjoj školi", objasnio je on.

Govoreći o tome koji su profili najtraženiji, Živković kaže da je to interesantna tema."Na ovoj jednoj listi najtraženijih profila u Srbiji, nalazimo škole iz Novog Pazara, Leskovca, Vranja, Beograda, Šapca, Novog Sada. Dakle, u čitavoj Srbiji postoji veliki interes za pojedina zanimanja. Najtraženiji profili su prošle godine bili iz domena stručnog obrazovanja. Ako uzmemo kao kriterijum za procenu koliko učenika se opredelilo, odnosno kandidovalo za jedno mesto, onda je to medicinska sestra-tehničar, zatim tehničar", kaže Živković.

Naveo je primer da je najteže bilo prošle godine da se upišu oni koji su hteli da se školuju za medicinske sestre u Novom Pazaru.

Tehničarski smerovi najtraženiji profili

Dodaje da su to takođe i profili tehničar drumskog saobraćaja, pa elektrotehničar informacionih tehnologija -- primera radi, u školi "Nikola Tesla" u Beogradu je to veoma tražen profil. Takođe, tehničar vazdušnog saobraćaja, profil u Vazduhoplovnoj akademiji, ali i tehničar za digitalnu grafiku, internet oblikovanje iz oblasti grafičarstva, što do sada nije bio slučaj.

Prema njegovim rečima, u gimnazijama su najviši pragovi. U gimnazijama su po pravilu najviši pragovi, pre svega to je slučaj za Beograd, Novi Sad, za veće centre, rekao je Živković.

"Kreće se taj broj od 94 pa naviše poena. Ne možemo u ovom trenutku reći kako će biti, imajući u vidu da se rezultati završenog ove godine verovatno razlikuju od onoga od prošle godine. Treba da kriterijum formirane liste želja bude taj šta zaista žele, šta primarno žele. Ne treba mnogo ni da brinu o tome šta je i koliko poena trebalo prošle godine", naveo je on.

Prošle godine nisu bila popunjena sva mesta

"Očekujemo da će većina, gotovo sva mesta, biti popunjena. To kažu brojke o tome koliko učenika je izašlo na prijemne ispite, koliko je njih položilo. Dakle, uvek imamo više učenika koji su položili nego što ima mesta. Tako da očekujemo punu popunjenost ovih profila za talentovane", zaključio je Živković.

Sva rešenja testova možete pročitati u našoj posebnoj rubrici. Mala matura je trajala tri dana, a osmaci su ove godine pored tradicionalnog polaganja testova iz srpskog jezika i matematike, prvi put polagali test iz predmeta po izboru, gde su morali da se opredele između: istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA