Ako i dalje niste odlučili koja bi destinacija ove godine bila idealna za odlazak na more, razmislite o Kipru. Tirkizno ostrvo u Sredozemnom moru prava je oaza prepuna divnih plaža. Dokaz tome je činjenica Kipar zauzima prvo mesto u Evropi po broju plaža kojima je dodeljena Plava zastava, međunarodno priznati standard kvaliteta.

Isto tako, mediteransko ostrvo nalazi se na prvoj poziciji u Evropi kada je u pitanju kvalitet voda za kupanje. U 2019. godini na Kipru je prijavljeno 113 voda za kupanje od čega je neverovatnih 112 (99,1%) ocenjeno kao izvrsno od strane Evropske agencije za životnu sredinu (EEA). Bez ikakve dileme, plaže u Aja Napi i Protarasu su najlepše na Kipru, ali ništa mnogo ne zaostaju ni ostale plaže duž obale ostrva od Famaguste do Pafosa.  U narednim redovima ćemo Vam predstaviti 5 najlepših plaža na Kipru, u okolini Aja Nape.

Nissi Beach

Plaža Nissi je najpopularnija na celom ostrvu i epicentar dnevnih žurki u sezonskom periodu. Nalazi se na oko 3 km zapadno od centra Aja Nape. Poznata je po prekrasnom zlatnom pesku i kristalno čistoj, tirkiznoj vodi. Zaštićena je od vetra, zbog čega gotovo nikada nema visokih talasa. U centralnom i zapadnom delu plaže nalaze se stene, dok je na istoku čuveno malo ostrvo udaljeno svega 45 metara od obale. Često se između plaže i ostrvceta obrazuje sprud tako da do njega možete doći bez prolaska kroz plitku vodu. Na samoj plaži ima nekoliko restorana i barova, kao i smeštajnih kapaciteta za iznajmljivanje, od kojih su najpoznatiji hoteli Adams Beach, Vassos Nissi Plage i Nissi Beach Resort.

Makronissos 

Plaža Makronissos nalazi se na udaljenosti od oko 5 km od centra Aja Nape. Jedna je od najpopularnijih u ovoj oblasti. Poput Nissi, i ona je peščana, ali sa talasima umerenog intenziteta. Prvobitno je bila formirana kao skup manjih zaliva koji se protežu u različitim pravcima. Na plaži i u okolini postoje smeštajni kapaciteti za iznajmljivanje (najpoznatiji je hotel Asterias Beach), restorani, kiosci i drugi objekti od značaja za turiste. U jednom delu plaže nalaze se baldahini, dok su odmah pored ležaljke sa suncobranima.

Pantachou (Limanaki) 

Plaža Pantachou (Limanaki) je duga peščana plaža koja je najbliža centru Aja Nape. Jedna je od glavnih u gradu, popularna je kod mladih, a nalazi se odmah iza luke. Na njoj su posebno zadivljujući jutarnji izlasci sunca kada nema posetilaca i kada se more i plaža pretvaraju u oazu beskrajnog mira. U neposrednoj blizini plaže nalaze se luksuzni hoteli, restorani na otvorenom i snek-barovi.

Limnara (Kermia) 

Plaža Limnara smeštena je u zalivu koji takođe pripada nacionalnom parku Cavo (Cape) Greco. Duga je 350 m, peščana je sa kristalno čistom vodom i kamenim bazenima na ivici zaliva. Ovde ćete primetiti prelepe bungalove po kojima je plaža dobila naziv (Kermia Beach Bungalows).

Konnos Bay 

Definitivno jedna od omiljenih u Aja Napi. Plaža Konnos nalazi se u istoimenom zalivu na istoku Aja Nape, neposredno do nacionalnog parka Cavo Greco, a pre ulaza u Protaras. Odlikuju je neverovatan vidikovac, beli pesak i kristalno čista voda u nekoliko nijansi plave boje. Do plaže se stiže spuštajući se stepenicama, kojih nema malo, ali vredi svaki potrošeni sekund. Za one koji dolaze automobilom, postoji put koji vodi do same plaže.

 BONUS VIDEO:

Turuizam i prevare Kurir TV

(MONDO/Moj Kipar)