• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA PETROVDAN TREBA DA SE IZGOVORI OVA MOLITVA! Prema verovanju sve će krenuti na bolje ukoliko to učinite

Autor Ivana Vlajković

Za Petrovdan je, prema verovanju, važno da se izgovori molitva.

 Beogradjanka-18.jpeg Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Srpska prvoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Petrovdan. Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji, a prema verovanju treba da se izgovori molitva kako bi od tog dana sve krenulo na bolje.

Molitvu prenosimo u celosti:

"O, Preslavni apostoli Petre i Pavle, vi ste sav evanđelski put od zemlje do neba nezadrživo prešli, jer vas na njemu ne mogaše zaustaviti, niti sa njega skrenuti: nikakva nevolja, nikakva muka, nikakva tuga, nikakva patnja, nikakvo stradanje, nikakvo gonjenje, nikakva pretnja, nikakva opasnost, nikakav strah, nikakav mač, nikakvo mučenje, nikakva smrt.

Pomozite i nama grešnima da taj sveti put nepostiđeno pređemo i u Carstvo Nebesko uđemo. Radi Gospoda Hrista vi ste sve ostavili, ali ste zato Njega dobili, Njega — Jedinog istinitog Boga neba i zemlje, a sa Njim i sva bogatstva Njegova: Večnu Božansku Istinu, Večnu Božansku Pravdu, Večnu Božansku Ljubav, Večni Božanski Život.

Udelite i nama grešnima koju mrvicu od Njegove Božanske Istine, od Njegove Božanske Pravde, od Njegove Božanske Ljubavi, od Njegovog Božanskog Života, da bi od nas bezobzirce bežala svaka laž, svaka nepravda, svaka mržnja, svaka zloba, svaka pakost, svaka oholost, svaka pohota, svaki gnjev, svaka jarost, svaka zavist, svaka lukavost, svaka strast, svako zlo, svaki greh, svaka smrt, svaki đavo, svaki pakao.

Heruvimski neboletni Prvoapostoli, vi ste nam Evanđeljem svojim objavili divnu blagovest: da je življenje naše na nebesima.

O, pogledajte s neba na nas: evo, mi se valjamo u blatu grehova naših, i davimo u mulju strasti naših, — molimo vas: pružite nam milostivno svete ruke svoje, izvadite nas iz smrada našeg i povedite od zemlje ka nebu; izmolite nam od Gospoda pokajanje evanđelsko, ljubav evanđelsku, molitvu evanđelsku, post evanđelski, smirenost evanđelsku, dobrotu evanđelsku, milosrđe evanđelsko, trpljenje evanđelsko, sve vrline evanđelske, da bi te nebočežnjive vrline evanđelske božanskom silom što je u njima prenele duše naše sa zemlje na nebo, i mi, iako telom na zemlji, živeli dušom na nebu.

Mi znamo, i mi osećamo: svaki greh naš je vodenični kamen o vratu duše naše, i težinom svojom stalno nas vuče naniže, i odvući će nas u večno carstvo greha — pakao, ako nam vi, o sveti Prvoapostoli, ne priteknete u pomoć i ne oslobodite nas grehova naših, vodeničnih kamenova naših, koji nas potapaju u tamu, u mrak, u duhovnu smrt.

O, svemilostivi Apostoli Boga ljubavi: naučite nas moliti se — na spasenje duša naših; naučite nas postiti se — na spasenje duša naših; naučite nas voleti — na spasenje duša naših; naučite nas evanđelski živeti i evanđelski umirati, te da nijedan od nas ne živi sebi i ne umire sebi, nego i da živimo Gospodu i da umiremo Gospodu, eda bismo se udostojili večnog života u Nebeskom Carstvu Njegovom, i tako se i na nama ispunila vaša evanđelska istina, sveti Prvoapostoli: Ako živimo, ako umiremo — Gospodnji smo.

O, preveliki Blagovesnici Spasovi, vi ste nas naučili evanđelskoj istini: da je naš ljudski život na zemlji samo priprema za večni život na nebu. Zato vas molimo od sve duše: podarite nam sve božanstvene sile koje su nam potrebne za pobožni život na zemlji i za večni život na nebu.

Podarite nam veru: u njoj je sila ljubavi; podarite nam ljubav: u njoj je sila nade; podarite nam nadu: u njoj je sila molitve; podarite nam molitvu: u njoj je sila posta; podarite nam post: u njemu je sila trpljenja; podarite nam trpljenje, te neka ono dovršuje u nama delo svete vere i svih svetih vrlina, kako bismo i u ovom i u onom svetu radosno i svesrdno živeli Gospodu Isusu, toj večnoj nadi našoj, večnoj ljubavi našoj, večnoj radosti našoj, večnom životu našem.

O, bogomudri Prvoapostoli, vi sveti i nepogrešivi vođi i rukovodioci naši, molimo Vas i preklinjemo: vodite nas i rukovodite kroz ovaj svet i ovaj život, sveosvećujućom i sveprosvećujućom blagodaću vašom živeći u nama, moleći se u nama, ljubeći u nama, posteći u nama, misleći u nama, osećajući u nama, delajući u nama, tvoreći evanđelske zapovesti u nama, i tako nas mnogogrešne, nemoćne i slabe uvedite u Carstvo Nebesko, da bismo i ovde i tamo svim srcem, svom dušom, svom mišlju, svom snagom svojom večito služili čudesnom i čudotvornom Gospodu i Spasitelju našem – Isusu Hristu, kome neka je i od nas preko vas hvala, čast i slava, sada i uvek i u vekove vekova. Amin".

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:27
OVO CRKVA NIKADA NIJE OPROSTILA MILOŠEVIĆU! Čolović otkrio: Čuveni Slobin govor na Gazimestanu imao je VELIKU GREŠKU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image