Poskupela je školarina na 27 beogradskih fakulteta, a to da su cene najma stanova visoke, više ni nije vest. Hrana je samo tokom prošle godine poskupela za 24,3 odsto. Ukoliko živi sam u garsonjeri, student Arhitekture u oktobru treba da iskešira više od 1.000 evra za školarinu, stan, prevoz, hranu....

Evo na koje sve osnovne troškove moraju da se pripreme brucoši, oni koji već studiraju, ali i roditelji. Ovo upitsvo i cenovnik mogu da vam pomognu u računici i sumi koju do oktobra treba da prikupite. Dakle, ne razbacujte mnogo para na skupa letovanja.

Cene studentskih domova

Studentima je ove godine na raspolaganju oko 10.000 mesta u domovima. Oni koji imaju sreće, na budžetu će dom plaćati od 1.300 dinara od 3.190 dinara. Za druge, tu je dom po ekonomskoj ceni, ali je i broj takvih mesta veoma ograničen. Studenti po ekonomskoj ceni trenutno plaćaju nešto više od 10.000 dinara mesečno.

Koliko su sada stanovi?

Prema podacima portala „4zida" iznajmljivanje garsonjere u zgradama u okolini Vukovog spomenika sada u proseku koštaju oko 500 evra. Na tim lokacijama prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova je oko 580 evra, a dvosobnih 655 evra. Za stanove na Voždovcu, koje mahom traže studenti FON I FPN, ali i Saobraćajnog fakulteta, cene se kreću od 450 evra pa nagore. Ponuda garsonjera na oglasima je veoma mala.

Studenti, Fakultet
MONDO/Jelica Dojčinović 

Džeparac i hrana

Ukoliko se hrane u menzi, studenti koji su na budžetu karticu plaćaju 2.700 dinara, žeton za pribor 1.000 dinara. Za doručak, 56 dinara, za ručak 120 dinara; za večeru, 90 dinara.

U najmanju ruku za džeparac je potrebno bar 30.000 dinara, kojim će pokriti ove osnovne troškove. Student na samofinasiranju, treba da izdovoji i bar desetak hiljada dinara za oborke u menzi i to ne sve. Olakašavajuća okolnost jesu studentske stipendije i krediti koje mogu prilično da rasterete kućni budžet.

Prevoz

Mesečna karta za gradski prevoz koji sudetni koriste povoljnija je nego ranije, pa sada iznosi 1.000 dinara.

Školarina

Na mnogim fakultetima školarina je veoma poskupela. Jedan od drastičnijih primera je Arhitektonski fakultet gde je cena školarine 300.000 dinara godišnje. Tako, na primer, brucoš na ovom fakultetu u oktobru mora najmanje da iskešira hiljadu evra. Prva rata školarine, prva kirija, mesečni prevoz, hrana.... Ovaj fakultet nudi i olakšavajuću okolnost, da student u više rata plati celokupnu školarinu, ali najmanje mora biti u četiri.

BONUS VIDEO:

OZBILJAN PROBLEM U NEMAČKOJ S NEDOSTATKOM MEDICINSKIH RADNIKA Kurir TV

(MONDO/Nova)