• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POZNAT DATUM ODRŽAVANJA BEOGRADSKOG PRAJDA: Objavljen i spisak zahteva, niz incidenata obeležio poslednju Paradu Ponosa

Autor Aleksandar Blagić

Beogradski Prajd ove godine biće održan od 4. do 10. septembra pod sloganom "Nismo ni blizu".

 Beogradski Prajd 2023 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ovogodišnja "Parada ponosa" održaće se od 4. do 10. septembra u Beogradu pod sloganom "Nismo ni blizu". Sloganom se naglašava da se LGBTI+ zajednica u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom i nasiljem, a šetnja će se održati u subotu 9. septembra od 16 časova.

"Beograd Prajd 2023. godine održava se pod sloganom 'Nismo ni blizu', naglašavajući da se LGBTI+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom. Nedelja ponosa trajaće od 4. do 10. septembra, a Prajd šetnja održaće se 9. septembra u 16 časova

Početak kampanje za ovogodišnji Prajd obeležen je crtanjem grafita na Prajd info centru kojim su aktivistkinje i aktivisti Beograd Prajda želeli da skrenu pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi. Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je ovog puta odlučio da preduhitri huligane. Istovremeno, to je i prilika da slogan Prajda 2023 'Nismo ni blizu' dopre do što većeg dela javnosti.

Beograd je bio domaćin EuroPride-a 2022, koji je održan uprkos nekoliko zabrana policije i negativne kampanje koju su predvodili predstavnici vlasti i desničarske organizacije. Zabranom Europride-a država je donela protivustavnu odluku da zabrani mirno okupljanje građana i protestnu šetnju, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Protivustavne zabrane poznate su javnosti još od 2009. godine, a Ustavni sud četiri puta je presudio da država nije imala pravo da zabrani Prajd. Reakcija Ustavnog suda povodom prošlogodišnje zabrane i dalje se čeka. Sa druge strane, uspon ekstremističkih, desničarskih i nacionalističkih pokreta ostaje bez reakcija javnosti, što rezultira povećanjem govora mržnje i diskriminacije.

Stoga, slogan 'Nismo ni blizu' oslikava borbu LGBTI+ pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav. Nismo ni blizu, jer je nasilje prema LGBTI+ građanima Srbije i dalje široko zastupljeno. Nismo ni blizu, jer istopolne zajednice i dalje nisu pravno prepoznate i regulisane. Nismo ni blizu, jer naše zdravstvo i zakoni i dalje sistemski diskriminišu transrodne osobe. Nismo ni blizu, jer nismo slobodni da partnera ili partnerku držimo za ruku na ulici. Nismo ni blizu, jer nam država i dalje oduzima ustavno zagarantovano pravo na slobodno okupljanje.

Nismo ni blizu, jer ni jedan zahtev Beograd Prajda i dalje nije ispunjen. Zahtevi Beograd Prajda nisu se promenili od 2014. godine i to su:

  • Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
  • Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba
  • Brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.
  • Usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice.
  • Izvinjenje svim građanima i građankama Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
  • Edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
  • Brza i lako raspoloživa preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PrEP i PEP).


Ovogodišnja Nedelja ponosa, koja će se održati od 4. do 10. septembra, obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom. Prajd šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku 'Manjež' u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program nakon same šetnje.

Ove godine, kroz aktivnosti tokom Nedelje ponosa, posebnu pažnju usmeravamo na pitanja i probleme sa kojima se suočavaju transrodne, interseks i rodno varijantne osobe, koje, bez usvojenog Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, i dalje bivaju uslovljavane dugim i mukotrpnim procesom, hormonskom terapijom, te prinudnom sterilizacijom, samo kako bi dobile lična dokumenta koja odgovaraju njihovom rodu, dok se interseks bebe i dalje prinudno operišu zbog zakonske potrebe da im se dodeli pol", saopštio je danas Prajd info centar.

Da podsetimo, u septembru 2022. godine održan je "Euro Pride" u subotu 17. septembra. Došlo je do velikog sukoba huligana i policije na Autokomandi, a i u centru grada su bili manji incidenti.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:22
Gej parada Beograd 2022
Izvor: MONDO/Uroš Arsić
Izvor: MONDO/Uroš Arsić

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xd

Nadamo se da nece doci Dinamo I da ce sve proteci mirno.

Xd

@Xd Ahahah doce decki Xd

Što umišljate

Ovo je već zaista degutantno. Neka svako živi svoj život. Zar oni misle da se nad heteroseksualcima ne vrši nasilje, da ne treba obrazovati ljude po mnogim pitanjima. Pa i mi da izadjemo na ulicu posebnu pažnju usmeravamo na pitanja i probleme koje imamo. Izgleda da ako nismo drugačiji nemamo nikakva prava.

special image