Iako karakterističan za toplije krajeve, kivi po svemu sudeći i te kako dobro može da rađa i u Šumadiji. To je najbolje na primeru iz svog dvorišta, pokazala Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka i ima stabla ove voćke za ponos. Svake godine grane su pune uksunih i zdravih plodova.

"U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili. One su se odlično, što se kaže 'primile' i daju odličan rod. Samo ove godine ubraće se preko 200 kilograma", kaže za RINU Snežana.

Ona dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje, ne iziskuje veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korisnost ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

RINA.RS Čačak kivi

"Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo mi sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima", ističe Snežana.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

"Rekli su nam da banana radja tek sedme godine i sa nestrpljem isčekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasadjen sibirski limun i smokve a od jeseni krećemo da sadimo 200 stabala urme tako da će to biti pravi mali tropski raj za oči i lepo za videti", dodaje Adžićeva.

BONUS VIDEO:

Zasadite voće i povrće u svom domu TikTok/ ideas.o

(MONDO/Rina)