Usvajanje zdravih navika obično podrazumeva fokus na ishrani, naročito kada je reč o mršavljenju. Zato mnogi zanemaruju pića, a možda se iznenadite kad čujete koji napitak može da uzrokuje neželjene posledice poput dehidracije i širenja struka. "Voćni sokovi već dugo su na glasu da su zdravi zbog prirodnog sadržaja vitamina i antioksidansa, ali treba znati da imaju i neke nedostatke", rekla je dijetetičarka Elizabet Keler.

Pojedini vole da konzumiraju sok od ceđenog voća zbog esencijalnih nutrijenata koji se nalaze u njemu, ali to je greška. "Voćnom soku nedostaju vlakna koja pruža celo voće. Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotoku i pomažu hidrataciji zadržavanjem vode u probavnom sistemu. Bez vlakana, visok sadržaj šećera u voćnom soku može da dovede do brzog porasta nivoa šećera u krvi, podstičući pojačano mokrenje i moguću dehidraciju", pojasnila je.

Dodaje i da je voćni sok bogat kalorijama jer sadrži koncentrisanu količinu prirodnih šećera iz voća. Zato, kada se konzumira u velikim količinama, voćni sok može da dovede do prekomernog unosa kalorija, potencijalno rezultirajući debljanjem, naročito oko struka.

"Sav višak kalorija koje telo ne iskoristi može da se pretvori u mast, što doprinosi povećanju obima struka. Što se tiče šećera u voćnim sokovima, voćni sokovi često sadrže fruktozu. Preterana konzumacija fruktoze može da pridonese insulinskoj rezistenciji, stanju u kom telesne ćelije manje reaguju na insulin, što potencijalno dovodi do debljanja i povećanog rizika od metaboličkih problema", poručila je.

Kao alternative voćnim sokovima, Keler preporučuje vodu, biljne čajeve i domaći voćni smuti.

BONUS VIDEO:

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah

(MONDO)