U poljoprivrednom gazdinstvu Trumbetašev u Kikindi, gradu sova, nalazi se neobičan kućni ljubimac - najveća sova ušara na svetu koju zovu Buba. Da bi ova orlovska sova imala idealne uslove za život, njeni vlasnici morali su da steknu određene sertifikate, dozvole i da izgrade mini farme sa životinjama kojim hrane svog novog kućnog ljubimca. 

Opšte je poznato da je Kikinda najveće urbano zimovalište malih sova ušara na svetu i upravo te životinje predstavljaju simbol najvećeg grada na severu Banata. Međutim, one nekima služe i kao inspiracija, pa je tako u porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Trumbetašev kućni ljubimac najveća sova na svetu, orlovska ptica nazvana Buba teška oko tri kilograma, stara pet meseci, sa rasponom krila skoro dva metra.

''U prvobitnom planu nisam želeo sovu, već jastreba, zato što sam bio u kontaktu sa sokolarima i želeo da započnem tu priču. Prilika mi se ukazala da pogledam razne price gde se nalazila i moja sova u koju sam se odmah zaljubio, a i Kikinda je grad sova, što je bio dodatni motiv da je kupim'', priča Veselin Trumetašev, vlasnik sove, prenosi RTV.

Da bi Buba imala idealne uslove za život neophodno je bilo da se steknu određeni sertifikati, dozvole resornog Ministarstva, a kako bi svog ljubimca hranili na pravi način, bili su prinuđeni da izgrade mini farmu belih pacova i japanskih prepeilica, kao i da prošire kavez.

''Mi smo je jako zavoleli i ona nam je kao član porodice. Zahteva velik prostor, da bi mogla da uživa u njemu, obilnu hranu, ne sme da bude jedna vrsta već da bude raznoliko tako da je hranimo belim pacovima, japanskim prepelicama, jednodnevnim pilićima, što ovaj hobi čini veoma skupim'', dodaje Trumbetašev.

Prirodno stanište ove sove je Evropa i Azija, a životni vek u idealnim kućnim uslovima oko 50 godina. Vlasnici Bube ne moraju da brinu bar o jednom - njihov ljubimac nema neprijatelja jer se nalazi na samom početku lanca ishrane, što se nikako ne sviđa ostalim životinjama kojih više ni nema u okolini kuće Trumbetašević.

BONUS VIDEO:

Retka ptica našla utočište u Vojodini: Emui potiču iz Australije Kurir televizija

(MONDO)