• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za vaša prava u skladu sa evropskim standardima: EU i Savet Evrope nastavljaju da podržavaju reformske procese u Srbiji

Izvor Promo

Kontinuirani napori institucija da se usaglase sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji, a sa tim ciljem će Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviti da podržavaju reformske procese u Srbiji.

 foto_Šnuc Rudolf Dur i Nadia Ćuk.JPG Izvor: Promo

Zahvaljujući saradnji ostvarenoj kroz zajednički program EU/SE „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, već su postignuti značajni rezultati, koji otvaraju put daljoj saradnji. Ovo je naglašeno na današnjem prvom sastanku Upravnog odbora programa.

Miroslav Gačević, pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije rekao je da Ministarstvo prepoznaje prioritete obuhvaćene programom „Horizontal Facility“ kao one od vitalnog značaja za sprovođenje reformi u kontekstu procesa evropskih integracija. „Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje su srž procesa pristupanja, a mi u Ministarstvu, zajedno sa našim partnerskim institucijama, veoma smo posvećeni održivim i kontinuiranim reformama u ovim oblastima i promociji standarda Saveta Evrope. Verujemo da će podrška planirana u okviru treće faze programa imati veoma značajan uticaj sa pozitivnim efektima na naše reformske napore“, dodao je Gačević.

Izvor: Promo

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji je izjavio: „Evropska unija kontinuirano podržava reformski proces Srbije kroz značajne akcije kao što je „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“. Napredak postignut u poslednjih šest godina je primetan, ali se očekuju opipljiviji rezultati. Kao što je navedeno u govoru predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lejen, „vladavina prava i osnovna prava će uvek biti temelj naše Unije - u sadašnjim i budućim državama članicama... Pristupanje je zasnovano na zaslugama i... Potreban je naporan rad i vođstvo“. Shodno tome, napredak reformi u ovoj oblasti određuje tempo celokupnog procesa pridruživanja EU. Najznačajnija lekcija naučena u prethodnoj fazi programa bila je potreba za dubljim kontinuiranim uključivanjem državnih i lokalnih vlasti i zainteresovanih aktera u sprovođenje aktivnosti. Dobra saradnja sa civilnim društvom pokazala se kao neophodan uslov za istinski napredak. Samo zajednički možemo definisati prioritete, identifikovati napredak i probleme, dogovoriti neophodne korake i ostvariti ih. Radujemo se što će Srbija preuzeti puno vlasništvo nad procesom i obezbediti njegovu održivost“.

Izvor: Promo

Sa svoje strane, Šnuc Rudolf Dur, šef Odeljenja za programe i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Saveta Evrope, rekao je: „Značajne reforme zahtevaju dugoročne napore i kontinuirane akcije. Sa tim ciljem, Savet Evrope, zajedno sa Evropskom unijom i u partnerstvu sa korisnicima, ostaje posvećen pružanju podrške Srbiji u ispunjavanju reformske agende u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u skladu sa evropskim standardima.“

Na sastanku se razgovaralo sa institucijama korisnicama programa o ključnim dostignućima programa „Horizontal Facility“ do sada, kao i o planovima za budućnost.

Program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ (Horizontal Facility III) je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope koja traje od 2023. do 2026. godine. Ovaj program podržava korisnice u ispunjavanju njihovih reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije. Vrednost trenutne, treće faze programa, je 41 milion evra (85% finansira Evropska unija, 15% Savet Evrope).

Izvor: Promo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA