Pakračko-slavonski episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk gostovao je na Hrvatskoj radio-televiziji i govorio o žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, u kojem su stradali Srbi, Jevreji, Romi i svi koji su ih podržavali i koji prosto nisu odgovarali vođama Nezavisne države Hrvatske.

Upitan da kaže procenu broja koja je po njemu naučno najbliža istini, odgovorio je: "Znate kako, ja ih principa upravo ne odgovaram na to pitanje, ukazujući na ogromnu potrebu za istraživanjem. Postoji Muzej žrtava genocida, ja sam njegov predsednik Upravnog odbora, ali upućujem baš na ljude koji se bave baš pitanjem broja žrtava i nastojim da drugi, koji se time ne bave, o tome ne govore"

"Ja sam apsolutno svestan situacije oko toga šta se u nauci smatra o broju žrtava u Jasenovcu, ali tu se daju samo pretpostavke. Zato bezobrazno tvrdim da neću da raspravljam o broju žrtava", dodao je on.

Episkop Jovan je pre nekoliko godina u jednom razgovoru u Zagrebu ukazao na to da je u toku 2019. jedna, kako je nazvao, "paradržavna" institucija sebe predstavljala kao državnu i da se bavila temom Jasenovca.

Koja je istina o broju žrtava Jasenovca? "Najstrašnija istina je da mi to ne znamo, a ne znamo jer su naši istoričari potpuno zanemarili istraživanje stradanja u Drugom svetskom ratu. Ne postoji doktorat na srpskom univerzitetu o Jasenovcu ili o stradanju u Drugom svetskom ratu. Ne postoji monografjia Jasenovca koju je napisao srpski istoričar", rekao je Ćulibrk.

"To što sam rekao, rekao sam 2019. pri gostovanju Instituta za savremenu istoriju iz Beograda. Te godine imali ste na sceni paradržavnu inicijativu, koja je na svaki način bila u suprotnosti sa Muzejom žrtava genocida, koji je državna instituacija, jedinstvena, koja se bavi ovom temom. Nažalost, osnovana je 1992. i donedavno je bila nedovoljno podržana od države, Ministarstva kulture. Te 2019. ta paradržavna inicijativa je sebe predstavljala kao državnu, prepoznatljivu po učešću izraelskog istoričara Gideona Grajfa, koja je na potpuno opasan način koristila temu Jasenovca isključivo u pseudopolitičke svrhe. A pritom čovek koji je izabran da nosi tu inicijativu, da bude lice srpskog stradanja pred svetom, je čovek koji je u svojim instituacijama u Izraelu, u međunarodnoj naučnoj javnosti bio prokazan. On ne zna apsolutno ništa o ovim prostorima, niti se trudio da upozna, pa je u Skupštini Srbije tri puta pomešao Slavoniju i Sloveniju".

"Na tom zatvorenom skupu sam reagovao ljuto, jer sam imao 101 razlog da budem ljut, ali moram reći da je ta akcija urodila plodom. Moram reći da je danas situacija drugačija, nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio u to pitanje. Nakon sastanka na kojem su bili predsednik Srbije, patrijarh srpski Porfirije i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, usaglašeni su stavovi i napravljeni konkretni planovi koje vidite ovih dana. Muzej žrtava genocida je u kratkom roku utrostručen, on ima ogroman međunarodni kredibilitet, priprema se veliki memorijal u Beograd, pokrenut je i u Donjoj Gradini...", rekao je on za TV Prva pre nekoliko nedelja.

Episkop Jovan Ćulibrk je teologiju studirao na pravoslavnim bogoslovskim fakultetima u Beogradu i u Srbinju, gdje je diplomirao radom o Nikonu Jerusalimcu. Kao iskušenik bio je od 1991. godine u Manastiru Savina, a 1992. prešao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 1993. godine. Od 1993. do 2003. godine predavao je književnost, srpski i slovenski jezik i opštu istoriju i bio sekretar Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, a od 2014. godine je na čelu Eparhije pakračko-slavonske. Koordinator je Odbora za Jasenovac Sabora SPC, u kojem Odboru je od njegovog osnivanja 2003. godine.