Za "RTS" je govorio Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), o vremenskoj prognozi za naredni period. S obzirom na letnji dan u Srbiji i temperaturni rekod koji će biti oboren, Mihajlović je ocenio šta nas čeka ove zime.

Septembar je bio najtopliji ikad od kada se meri temperatura. Visoke temperatura su se prelile u oktobar, rekordi su oboreni i u Srbiji i u Evropi.

"Ovo veoma toplo vreme za ovo doba godine, zapravo posledica priliva veoma toplog vazduha iz centralnog Sredozemlja u sklopu jedne široke i prostorne ciklonske cirkulacije koja je zahvatila od Britanskih ostrva veći deo zapadne Evrope, zapadnog Sredozemlja i deo centralne Evrope. Dakle, u prednjoj strani ovog prostornog sistema dolazi do priliva veoma toplog vazduha i kao rezultat imamo i toplo vreme i vetar koji je takođe jedna od karakteristika današnjih dana", kaže Mihajlović.

Dodao je da će se visoke temperature nastaviti i tokom sledeće nedelje. Najniža temperatura će iznositi 7, dok će se maksimalna dnevna kretati od 22 do 25.

"Nećemo imati ovako visoke temperature, ali prosto ovaj trend toplog vremena će se zadržati i u većem delu naredne sedmice, tako da bi maksimalna temperatura u većini mesta bila između 22 i 25 stepeni, uz jutarnje između 7, 12, 13, što znači da ćemo uživati u toplom vremenu do kraja oktobra", naveo je Mihajlović.

Osvrnuo se i na padavine na zimu. Kaže da nije dokazana veza između tople jeseni i zime.

"Prema dugoročnim sezonskim prognozama, očekivanja su da bi padavina bilo nešto iznad proseka, a ta veza između tople jeseni i, da kažemo, ekstremnih situacija u zimi nije dokazana, statistički ne postoji, tako da ne možemo izvući zaključak", zaključio je Mihajlović.

BONUS VIDEO:

METEOROLOG OTKRIO KAD NAS ČEKA ZIMA JAČA OD PRETHODNIH! Mi to zovemo zakonitost ponovljivosti, a ona se dešava na svake 22 godine Kurir TV

(MONDO/RTS)