U proteklom periodu koji je obilovao vremenskim promenamaod superćelijskih oluja do nesvakidašnjih temperaturnih oscilacija, čini se da nema nevremena koje je zaobišlo meštane Opštine Bačka Palanka. Još od letos kada su razorne superćelijske oluje odnele čak dva života u ovom vojvođanskom mestu, pa sve do juče kada su usled olujnog vetra leteli krovovi sa kuća.

Bačka Palanka i njenih blizu 26.000 stanovnika pretrpeli su ozbiljne štete prilikom superćelijskih oluja koje su u julu rušile sve pred sobom. Pored nenadoknadiva izgubljena dva života, preko 3.000 domaćinstava ove opštine u Južnobačkom okrugu pretrpela su veliku materijalnu štetu.

Pola miliona stabala polomljeno je tada, a meštani su ostajali bez struje i vode. "Ljudi ispred svoje kuće sami sad obaraju stabla. Toliki je strah jer sve što je moglo da padne u prethodne dve oluje to je srušeno, što je najveći problem to je srušeno po elektromreži, po njihovim stambenim objektima i, verujte mi, narod sam obara sad stabla, sve iz straha - rekao je tada predsednik ove opštine Branislav Šušnica.

Olujni vetar odneo krov kuće

Nepuna četiri meseca kasnije, kada se praktično još sanira šteta nastala tokom superćelijskih oluja, u mestu Pivnice koje pripada opštini Bačka Palanka juče je olujni vetar odneo krov kuće. Kako se moglo videti na snimcima koji su objavljivani na društvenim mrežama, siloviti vetar koji je zabeležen u ovom mestu u jednom trenutku poput igračke diže krov kuće i nosi ga. Ogroman krov uništen je za svega par sekundi.

Takođe, iz mesne zajednice ovog sela apelovali su na građane da ne izlaze na ulicu i ne puštaju decu napolje zato što je vetar porušio bandere pod naponom. Pričinjena je velika materijalna šteta od oluje, a na putu su ostaci drveća, lišća, kao i čitavih stabala koja su oborena.

Podsetimo, juče je prvi grad na udaru jakog vetra bio Čačak, u prepodnevnim časovima. Zbog toga je došlo i do ljuljanja građevinskih kranova u centru grada, a nekoliko stabala počupano je iz korena. Blokiran je bio i auto-put Subotica-Novi Sad kod Zmajeva, jer je na njega palo drvo, a i u Beogradu je duvao jak vetar koji je krovove nosio i u Požegi, kao i na Zlatiboru.

BONUS VIDEO:

Snažno nevreme pravi haos na crnogorskom primorju RINA

 (MONDO/Blic)