Na ovaj način, Srbija je još jednaput zauzela važno mesto na međunarodnoj kulinarskoj, ugostiteljskoj i turističkoj sceni što doprinosi daljem rastu broja turista.
Još pet prestoničkih restorana zauzeli su mesto u Mišelinovom vodiču za 2024. godinu. čime je ukupan broj objekata koji su inspektori prikazali u glavnom gradu Srbije povećan na 22. Zahvaljući ovim restoranima koji su se prvi put našli u Mišelinovom vodiču, od kojih je jedan dobio i prestižnu titulu, a četiri dobila preporuku, Beograd nastavlja da obogaćuje svoju ponudu kvalitetne međunarodne kuhinje.
Pet novih preporučenih restorana
Stručnjaci pažljivo ocenjuju kvalitet i originalnost jela, veštinu kuvanja, cenu i doslednost posetilaca. Na osnovu toga, restoran “Istok”, koji nudi jednostavnu, ali srdačno spremljenu izvornu vijetnamsku kuhinju. Inspektori Mišelina čije središte se nalazi u Parizu, naročito su povoljno ocenili Goi Kuon, vegeterijanske letnje rolnice. Ambijent je klasičan istočnjački, obogaćen tradicionalnim lampionima.
Zatim sledi “Klub književnika” sa bogatom istorijom više od 70 godina postojanja. Jedan je od najpopularnijih kulturnih kafića koji je otvoren posle Drugog svetskog rata. Jelo koje prosto morate da probate u ovom restoranu je gibanica sa sirom I aromatičnim biljem – čeka se 25 minuta, ali se i te kako isplati!
“Adresse” se nalazi u luksuznom hotelu Saint Ten, na samo nekoliko metara od Hrama Svetog Save. Međunarodna kuhinja je usredsređena na srednju Evropu, sa divnim goveđim karpačom i jednostavnim fileom od tune sa mešanim povrćem i sečuanskim biberom da zagreje nepce.
“Na Ćošku” je restoran u stilu francuskog bistroa, koji je smešten u mirnom kraju na istoku grada, sa prijatnom atmosferom i mešavinom srpske i međunarodne kuhinje. Jagnjetina u belom vinu je specijalitet kuće, ukusna i tipična za Srbiju i njen zanimljiv način proizvodnje mesa.
“Pinòt” je spoj inovativnosti i klasične kuhinje sa raznovrsnim menijem. U ovom restoranu prave sveža sezonska jela, jelovnik se često menja, porcije su obilne, pripremaju se na klasičan način I služe se u elegantnim oblicima. Ovaj restoran se nalazi u modernom delu grada, Novom Beogradu. Inspektori preporučuju mešanu salatu od svežih pečuraka sa sirom i ekstra devičanskim maslinovim uljem, koja je mirisna i sveža ako posetite restoran u odgovarajuće godišnje doba.
Pored ove tri nove adrese, svi objekti navedeni u izdanju MICHELIN vodiča Beograd za 2023. pojavljuju se u izboru za 2024. godinu. Među njima, Iva New Balkan Cuisine je još jednom naglašena po odličnom odnosu cene i kvaliteta i time zadržava priznanje “Bib Gourmand” koje inače zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.
Pored ovih pet novih restorana, svi restorani koji su navedeni u izdanju MIŠLENOVOG vodiča za Beograd za 2023. godinu ponovo su potvrđeni u izboru za 2024. godinu.
Izbor restorana koje preporučuje MICHELIN Guide Beograd 2023 možete besplatno pronaći na sajtu i aplikaciji MICHELIN Guide.
Turistička organizacija Srbije nastavlja da podržava pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije na međunarodnoj sceni. “Ponovno postavljanje Srbije na Mišelin svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kontinuirani kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja na ovaj način ide u korak sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama.”
Herojska pobeda Partizana u Berlinu! Karlik Džouns 2 sekunde pre kraja doneo petu u nizu!
Partizan prosuo sve i izgubio u Subotici: Bledi crno-beli nisu mogli protiv Spartaka!
Hrvatski komentator u šoku šta su uradili Zvezdi u Milanu: Vikao kad je video sudijsku nepravdu i gol! (Video)
Procurili detalji Makronovog plana za Ukrajinu: 40.000 NATO vojnika, ova evropska država preuzela bi potpunu komandu
"Uvek sam verovao u Željka Obradovića!": Ostoja Mijailović pričao o timu i otkrio budžet Partizana