Svim vernicima koji danas slave rođenje Hristovo, ekipa Mondo portala želi srećan Božić! Neka vam ovo vreme donese radost, ljubav i mir u srcu. Hristos se rodi! Želimo vam toplinu porodičnog okupljanja, blagoslovene trenutke sa najbližima i ispunjenje vašeg srca ljubavlju i nadom. Neka vam Božić bude vreme osvešćivanja vrednosti ljubavi, solidarnosti i zajedništva. Srećan Božić i blagoslovena nova godina!

Božić je praznik kada sve ružno i loše ostavljamo iza sebe, a nastupa vreme ljubavi i praštanja. Provedite praznik u porodičnoj atmosferi, u miru i slozi, a kako narodna tradicija nalaže na Božić započnite nešto novo i podsetite se nečeg starog. Na Božić radite ono što biste želeli da radite tokom cele godine. Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije! 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista. Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara. Božić po julijanskom kalendaru slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, egipatski Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Mir Božji. Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

Kurir / Zorana Jevtić Badnje Veče

Na Božić se mesi česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni poklon poklanjali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Prvi posetilac koji bi posetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donelo sreću, a često su se unapred domovi dogovarali o "slučajnom“ posetiocu kako se ne bi izazvala nesreća. Ako bi pak na Božić padala kiša, verovalo se da će uroditi sve što se okopa motikom. Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi ''mrsni'' dan.

BONUS VIDEO:

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN Kurir TV

(MONDO/U.M.)