Plivanje za časni krst za Bogojavljenje na reci Neri u Vračevom Gaju je specifično jer je to jedino mesto u Srbiji gde se crkvena služba odvija u dve države, našoj i rumunskoj. U petak, 20. januara 2024, ono je dodatno bilo posebno jer se u hladnoj vodi, hrabro i bez ijedne suze, okupalo dete od dve i po godine.

Grupa momaka skočila je u brzu, hladnu, planinsku Neru sa srpske strane, a sa rumunske je skočio jedan momak. Tinejdžer Sedljak Isak (18) iz Bele Crkve prvi je doplivao do časnog krsta. Za to vreme Petar Selaković (2) pokvasio se u reci Neri sa svojim ocem Nevenom Selaković (33) koji je za portal MONDO naveo da ima četvoro dece.

"Moja deca imaju dve i po godine, pet, sedam i osam godina. Imam tri sina i ćerku. Sva moja deca su danas ušla u reku. Nije prvi put da moja deca ulaze u Neru za vreme Bogojavljenja ali je ovo prvi put da uđu svi", kazao je za naš portal Neven. Kako je naveo, on od 17. godine pliva za časni krst. 

"Plivao sam na raznim mestima u Srbiji i prvi put sam u Užicu video da jedan otac potapa svoju decu u reku za Bogojevljanje. To mi se jako svidelo. Njegova deca su tad bila obučena u srpsku narodnu nošnju i to mi se veoma dopalo. Tada je moja supruga, 2015. godine, bila trudna sa našim prvim sinom", objasnio je za MONDO naš sagovornik. 

Neven je naveo da je srećan što sad on ima priliku da potapa svoju decu. "Smatram da je to lepa stvar, da je zdravo i za telo i za duh, pa sam odlučio i da njih malo bućnem. Prvo dvoje su već bili u vodi, a Damjan i Petar su sad prvi put bili. Moram da kažem da su baš bili dobri. Najmlađi je malo bio iznenađen hladnoćom. Nakon potapanja su sve vreme bili nasmejani", zaključio je razgovor za MONDO Nevenom Selaković (33) ponosni otac četvoro dece. 

MONDO/Stefan Stojanović Vračev Gaj Bogojavljenje

Podsetimo, u petak, 19. januara, za Bogojavljenje se širom Srbije plivalo za časni krst. Ekipa portala MONDO bila je u Vračevoj Gaju gde prolazi reka Nera koja je prirodna granica između Srbije i Rumunije. Takođe je jedino mesto u Srbiji na kom se za Bogojavljenje obavlja prekogranična služba i to na dva jezika, srpskom i rumunskom.

Litiju iz Vračev Gaja predvodio je episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana. "Sveta liturgija je počela u pola devet, na kraju nje se osvećuje voda, narod je došao po vodu i to je trajalo do 10 sati. Posle toga je došao episkop vladika i predsednica opštine.

MONDO/Stefan Stojanović Vracev Gaj Plivanje za casni krst

U 11 i 30 se pošlo na Neru. Taj susret koji se godinama održava, to je jedan narod, a dve države. Reka Nera je prirodna granica, a mi smo povezani rodbinski. Nekad to nije bila granica i ljudi su išli jedni kod drugih. Sklapali su brakove i povezivali se. Inače, krst se baca naizmenično, jedne godine sa naše strane, a druge godine sa rumunske", ispričao je ranije za portal MONDO Dragiša Jungić, član crkvenog odbora.

BONUS VIDEO: 

Plivanje za časni krst, Bogojavljanje Bela Crkva MONDO/Ivana Vlajković