Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave praznik posvećen Svetom Grigoriju, episkopu Niskom. Bio je episkop Nise, mlađi brat Svetog Vasilija Velikog, blizak prijatelj Grigorija Bogoslova.

Mnogo je učinio za širenje vere i uspostavljanje hrišćanstva kakvog danas poznajemo. Odlikovao se ogromnom svetskom učenošću i duhovnim opitom. Misli se da je on sastavio drugi deo Simbola vere. U vreme cara Valenta zbačen je s episkopske stolice i oteran u izgnanstvo.

Osam godina je proveo u izgnanstvu i trpeo je sve bede i poniženja. Preminuo je u dubokoj starosti. Srpska pravoslavna crkva ga slavi 10. januara po crkvenom, a 23. januara po gregorijanskom kalendaru. Svoj život je posvetio štićenju pravde i nevinih, kao i utemeljivanju pravoslavlja u hrišćanstvu, a ljude je učio da pronađu snage za oproštaj onima koji su im naneli nepravdu.

Svaki vernik danas bi trebalo da se pomoli izgovarajući ove reči: "Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš".

BONUS VIDEO: 

Bogojavljanje Bela Crkva MONDO

(MONDO/I.V.)