Mladi bračni par Rebović iz Novog Sada je svoju ljubav prema životinjama pretvorio u profesiju u kojoj uživa. Anita i Saša su odlučili da spoje lepo i korisno, pa se tako već tri godine bave čuvanjem kućnih ljubimaca, tačnije mačaka. S obzirom da je najčešći problem vlasnika gde ostaviti ljubimca kada krene sezona godišnjih odmora, ali i dok su na poslovnom putu, njih dvoje su došli na ideju da pokrenu ovaj posao i tako pomognu vlasnicima mačaka. Iako su krenuli kao entuzijasti, sada već govore o ozbiljnoj zaradi.

Anita i Saša mace čuvaju u stanovima vlasnika, ali i u svojoj kući. Ovi mačkositeri - kako su ih prozvali Novosađani, već su zadobili njihovo poverenje. Kako svoje ljubimce ne bi ostavljali porodici, prijateljima, komšijama vlasnici maca se najčešće odlučuju da ih prepuste profesionalcima.

Mačkositeri iz Novog Sada prvi su izbor Predraga Lukića koji zbog posla često putuje. Njegova maca Živana ne voli samoću. Zato su tu Anita i Saša koji će se u potpunosti potruditi da Živana ne oseti odsustvo svog vlasnika.

"Radim terenski pet puta nedeljno, putujem svaki dan, a oni je obilaze jednom dnevno. Dečko koji dolazi maci donese svoje igračkice, igra se sa Živanom, čak joj daje poslastice i grickalice za mačke", govori Lukić.

facebook/Mei's Cat Sitting Mace

Kako se mačke vezuju za prostor, promena okruženja i odstustvo vlasnika može dodatno da ih uznemiri. Kako ih ne bi ostavljali u hotelu za kućne ljubimce, njih dvoje su odlučili da vlasnicima i ljubimcima budu dosupni baš na njihovoj adresi.

"Na ideju da čuvamo mačke došli smo jer smo pre tri godine i sami imali problem. Krenuli smo na more i mace ostavili kod Anitinih roditelja. Kada smo se vratili sa godišnjeg odmora, videli smo da je jedna od naših mačaka upala u depresiju, jako je loše sve to podnela. Onda smo shvatili da su mačke teritorijalne životinje", rekao je vlasnik Servisa za čuvanje mačaka Saša Rebović.

Prema njihovim rečima najviše posla imaju kada je sezona odmora budući da tada ljudi najviše putuju. Kako bračni par ulazi u tuđe domove postavlja se pitanje poverenja. S obzirom da nisu svi slobodni da vrata svog doma otvore neznancima, pa njih dvoje iz tog razloga insistiraju na prethodnom upozavanju sa vlasnicima. Međutim, kako kaže Anita sugrađani su veoma otvoreni po ovom pitanju i bez problema im ostavljaju ključeve od stana.

"Javljaju nam se pre odlaska na more ili na neko drugo putovanje. Bukvalno u vreme godišnjih odmora radimo po ceo dan tada imamo baš mnogo obilazaka. Neke mace moramo da vodimo kod veterinara i da im dajemo terapiju. Trenutno vodimo računa o osam maca koje obilazimo već dva meseca", priča Anita.

Vrlo su angažovani u spasavanju, lečenju i udomljavanju životinja. Pored čuvanja tuđih ljubimaca ovaj bračni par ima i svojih 13 mačaka. Trenutno su kod njih tri mačke koje čekaju usvojenje, pa pozivaju ljubitelje životinja da im se jave.

Na Fejsbuku ih možete pronaći pod nazivom "Mei's Cat Sitting" gde redovno objavljuju zanimljive snimke i fotografije maca koje čuvaju.

BONUS VIDEO:

"SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ" Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije? Kurir televizija

 (Mondo/Blic)