• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OTIŠAO SAM U ITALIJU I TAMO PROŠAO NJIHOVE ŠKOLE": Damir iz Beograda pokrenuo svoj biznis, sada je pravi majstor!

Autor Uroš Matejić

Damir iz Beograda ostvario dečački san i pokrenuo svoj posao, njegove veštine i čuveni specijaliteti danas obilaze region.

 Damir Karpuzi iz Beograda pica majstor Izvor: Rina

Širom planete danas se obeležava svetski dan pice, koja je jedno od najpopularnijih jela na svim merdijanima. Nastala u 19. veku kada su Napolitanci spojili tanko testo, kečap, sir i bosiljak ona je danas nezamenjiva u mnogim jelovnicima. Shodno tome, potražnja za iskusnim pica majsorima nikada ne jenjava. Damir Karpuzi iz Beograda je jedan od njih.

"Počeo sam kao perač sudova u jednom restoranu, a posle toga sam se zaposlio kod svojih roditelja koji su otvorili malu piceriju. Tu sam se zaljubio u čitav taj proces rada i želeo sam da napredujem. Otišao sam u Italiju i tamo prošao njihove škole za pravljenje čuvene napuljske pice. Postao sam pica majstor, ali ni tu nisam stao već sam prošao i sve obuke kako bih postao instruktor. Nije bilo lako sve to savladati, jer tu morate da naučite i kako svoje znanje da prenesete drugima", kaže Damir za RINU.

Ovaj majstor za picu kaže da iako možda mnogi misle da znaju kako se ovaj čuveni specijalitet pravi, ipak je dosta veštine potrebno da bi se napravila prava napuljska pica. Ono što je važno jeste da se testo mesi od sredine ka rubovima, kako bi oni bili vazdušasti nakon pečenja.

"Prava napuljska pica je margarita. Sastojci su jednostavni, ali ključ njenog kvaliteta i specifičnog ukusa jeste način pripreme i tradicionalan način pečenja. Ona se peče samo 90 sekundi, sve preko toga čini da se testo sasuši, a mocarela isuviše istopi i onda to više nije margarita", kaže Damir.

Izvor: Rina

On danas u Beogradu ima svoj restoran koji odlično radi i ovaj mladi čovek najbolji je pokazatelj da kad nešto dovoljno želite, to možete i da ostvarite.

"Postati pica majstor iziskuje veliku volju i posvećenost, ali svaki trud se isplati. Ova pofesija može biti jako isplativa, jer je solidno plaćena. A svako ko ima dovoljno iskustva može i da se osamostali i razvije svoj privatni biznis. Ja se trudim da uvek dajem svoj maksimum u radu i mislim da mušterije to i prepoznaju", kaže ovaj kulinarski maestro.

Damir za kraj ima poruku za sve mlade ljude koji se dvoume u izboru svojih budućih profesija. Kaže da je najvažnije da se posao bira srcem, jer samo kad se radi ono što se zaista voli, onda nijedna žrtva ne pada teško.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:13
Goran Abramović, pica majstor
Izvor: Facebook/Goran Abramovic
Izvor: Facebook/Goran Abramovic

(Rina/MONDO/U. M.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image