U poslednjih nekoliko dana bilo je nekoliko slučajeva dece o čijim nestancima smo čitali kroz apele porodica, objavljenih na društvenim mrežama. Mnogi se pitaju zašto se nijednom nije oglasio sistem Pronađi me, srpski pandan američkom modelu za efikasno pronalaženje nestale dece - “Amber Alert”.

Ko pokreće sistem "Pronađi me", u kojim slučajevima se on aktivira i na koje sve načine se javnost obaveštava o nestanku deteta, otkrio je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Igor Jurić je istakao da nije svaki nestanak razlog za aktivaciju sistema i dodao da se on zapravo veoma retko aktivira.

"Možete i sami zaključiti da sva nestala deca koja su u tom momentu bila, su vrlo brzo i pronađena. Policija je u svakom momentu imala dodatne informacije o tome zašto se desio nestanak, da se deca nalaze u nekom bliskom okruženju i njihov povratak kućama je bio gotovo izvestan. Zbog toga sistem nije bio pokrenuti i ono što vam mogu reći je da kriminalna otmica i razlozi za pokretanje, tačnije kriterijumi za pokretanje sistema se ispune vrlo retko, jednom, dva ili eventualno tri puta godišnje, kazao je Jurić i dodao da postoje situacije kada sistem "Pronađi me" može da se aktivira iako nije u pitanju kriminalna otmica.

"Ukoliko je život deteta ugrožen sistem se odmah aktivira"

"Kada se pouzdano zna da je detetu ugrožen život, sistem će se aktivirati bez obzira da li je kriminalna otmica u pitanju ili ne. Konkretno, ako nestane dete mlađe od sedam godina, sistem će se bez obzira na sve druge okolnosti automatski i pokrenuti. Što se tiče drugih slučajeva, ukoliko je dete koje je nestalo u opasnosti i po svoj životu, u slučaju recimo da mu nedostaje neki medikament, u slučaju da je možda u pitanju neko oproštajno pismo ili da postoje neki nagoveštaji da mu je ugrožen život, da je recimo roditelj otmičar samog deteta, a da je eventualno ostavio neku oproštajnu poruku ili slično, sada navodim samo neke od primera, sistem se automatski pokreće. Dakle, nije sistem predviđen samo za kriminalne otmice, naprotiv, govori se o direktnoj ugroženosti za život", rekao je Igor Jurić.

Sistem je apsolutno spreman da se pokrene ukoliko bi u ovom momentu to bilo potrebno, Jurić je posebno naglasio i da se radi na dodatnom unapređenju samog sistema. "Policiji je najlakše da, bukvalno, unosom podataka u platformu “Pronađi me”, pokrene sistem i tu nije ništa sporno. Sistem je apsolutno spreman da se pokrene u svakom momentu. Ono što vam mogu reći, s obzirom da sam još uvijek u bliskom kontaktu i susretima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, po pitanju ovog sistema, sistem se dodatno unapređuje", poručio je Jurić.

Kada se "Pronađi me" aktivira sve drugo postaje nevažno

Kada se aktivira sistem "Pronađi me" u potragu za detetom se uključuje se čitava država. Svi mediji u Srbiji su u obavezi da prekinu emitovanje svojih programa i da prikažu fotografiju deteta, čime će javnost obavestiti o nestanku. Jurić je detaljno objasnio kako bi to izgledalo u praksi.

"Dakle, u tom momentu kada se pokrene sistem, a to rade načelnici policijskih uprava u zavisnosti gde se desio nestanak deteta, tada svi mediji u Srbiji imaju obavezu da prekinu emitovanje svojih programa. Tu mislim i na radio emitere i na televizije. I da u prvih 8 sati od nestanka, svakih 30 minuta prekidaju program i moraju da emituju fotografiju deteta. To je jedan formatirani poster gde se objavljuju podaci deteta, mesto nestanka, nešto drugo što je poznato u samoj potrazi što policija može da dostavi medijima. Nakon isteka prvih 8 sati, a do isteka 48 sata, isto to mediji moraju da rade na svakih sat vremena. Nakon 48 sata ta obaveza prestaje. Dobijate SMS poruku, kako sam i naveo, sa informacijom da je nestalo dete, da posetite sajt MUP-a. Na auto-putu imaćete, umesto na onim bilbordima koje viđate kada se vozite auto-putem, umesto vozite pažljivo, magla na putu, radovi na putu ili sl. dobiti informaciju da je pokrenut sistem “Pronađi me” i da se poseti sajt MUP-a. Aerodrom Nikola Tesla i železničke i autobuske stanice u Srbiji koje imaju tehničke mogućnosti za to trenutno objavljuju da je nestalo jedno dete, informaciju o nestanku, taj isti poster koji možete videti na televizijskim kanalima kada nestane jedno dete i uključuje se čitava država, rekao je Igor Jurić.

BONUS VIDEO:

AMBER ALERT PREKINUO JUTARNJI PROGRAM NA KURIR TV! Ovako će izgledati funkcionisanje sistema "PRONAĐI ME" u praksi Kurir TV

 (Blic/MONDO/J.D.)