• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PET STVARI MORATE DA ZNATE AKO KREĆETE NA PUT! Na jednoj granici su stupila na snagu nova pravila

Autor Ivana Vlajković

Pet stvari koje treba da znate ako krećete na put.

 Pet stvari koje treba da znate ako krećete na put 16 februara 2024 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U sredu, 14. februara, na putevima širom Srbije bila je gužva, na osnovu čega može da se zaključi da su se mnogi odlučili da otputuju jer su 15. i 16. neradni dani zbog Dana državnosti. Međutim, veći broj građana će tek danas krenuti na put pa će im biti neophodne neke informacije. 

Prvo, treba da znate da ovaj put imate dva slobodna dana, odnosno zaposleni će imati slobodne dane četvrtak, petak, a tu je onda subota i nedelja.

Dani odmora

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji "ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno", predviđa zakon. Ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Tokom praznika, menja se radno vreme u poštama i bankama u Srbiji, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno. Tržni centri i prodavnice uglavnom rade.

Cene goriva

Objavljene su i cene goriva. Od juče na pumpama u Srbiji litar evro dizela košta 205 dinara, a litar benzina evropremijum BMB je 184 dinara. Nove cene goriva ove nedelje su stigle ranije zbog predstojećih praznika, i biće na snazi do sledećeg petka 23. februara.

Hrvatska se nalazi među zemljama s nižim cenama goriva, 1,38 evra po litri benzina.

Cena putarine

Takođe, ukoliko idete novom deonicom, treba da znate da je od prvog januara uvedena naplata putarine na deonici auto-puta od Pojata do Koševa.

Šta sme u Hrvatsku da se ponese?

Ako ste razmišljali da se uputite u Hrvatsku, trebalo bi da znate i nova nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču transfera robe u ovu zemlju. Moguće je poneti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete preneti "druge proizvode životinjskog porekla", kao što su med, jaja, proizvode od jaja, meso puževa, žablje krake, do dva kilograma po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Hrvatske autoceste (HAC) su objavile da su za izvođača novog sistema naplate putarina i nabavku rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuđača u kojoj su slovački "SkyToll" i češki "TollNet", koji su ponudili cenu od 79,9 miliona evra (bez PDV-a), s rokom završetka dve godine od sklapanja ugovora. I to bi uskoro trebalo da počne.

Zeleni karton

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni. Ukoliko pak krećete put Grčke i Soluna, znajte da morate da posedujete zeleni karton zbog prolaska kroz Severnu Makedoniju.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:00
Putovanje avionom
Izvor: Tiktok/sophiacelentano48
Izvor: Tiktok/sophiacelentano48

(Blic/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image