Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je do sada zabeleženo 19 slučajeva malih boginja. Poslednji slučaj je kod bebe od 13 meseci koja nije vakcinisana. Batut je saopštio da je juče potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta starog 13 meseci sa teritorije Severnobanatskog okruga. Takođe, jedan slučaj je potvrđen 20. februara kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova) starog dve godine, takođe nevakcinisanog. U Beogradu je prijavljeno 16 slučajeva morbila, od kojih su šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine.

Oboleli uključuju tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, jednu potpuno vakcinisanu osobu od 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina čiji vakcinalni status nije poznat. U saopštenju se navodi da su male boginje potvrđene 13. februara kod osobe od 46 godina iz Novog Sada koja je nepotpuno vakcinisana.

Pooštreni su nadzor i mere u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Srbiji, koji uključuje prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kao i vakcinaciju osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata.

Tokom prethodne epidemije malih boginja u Srbiji, 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih je bila hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama, a zabeleženo je 15 smrtnih slučajeva, uključujući četvoro dece mlađe od pet godina.

U 2023. godini je registrovano 50 slučajeva morbila, pri čemu je većina (94%) bila nevakcinisana.

BONUS VIDEO: "PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! "Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

"PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! "Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile kurir televizija

 (Mondo/M. Š.)