Maja 1999. godine oko podneva, ulice oko pijace u Nišu zasute su kasetnim bombama NATO pakta. Ljiljana Spasić (26), studentkinja medicine u sedmom mesecu trudnoće, slučajno se našla baš na tom mestu. Sa svekrvom je krenula na pijacu po prve trešnje.

"Rekla je jedna doktorka, koja je bila u blizini nje, da je geler presekao aortu i da je ona toliko brzo iskrvarila. Kaže budite srećni da se nije mnogo mučila i da je tako završila. Svakoga dana se setite. Tu je slika, stalno je gledamo", rekla je majka Radmila Ilić.

"Mi nismo mogli da je dobijemo, jer bio je stravičan napad na Niš. Bilo je nekih priča da su izvršili neku osvetu. Popodne je došao sin sa drugarima i dva auta i doneo nesrećnu vest", rekao je otac Miloje Ilić.

Kada je bombardovanje počelo, Ljiljana se sa porodicom sklonila na selo, ali je u grad dolazila zbog čestih pregleda, zbog trudnoće. Sahranjena je 11. maja u 11 sati na dan i sat svog venčanja. "Izgubiti dete, to je dva života. Vrlo je teško. Ne znam da li je bilo teže tad, normalno bio je udar i bilo je teško. Ali danas nema dana da se ne setimo. Juče smo posetili njen grob. Nisam neki govornik, ali boli jednako i prošle godine i predprošle. S druge strane, život mora da se živi. Sin nam je tu u blizini i ima tri čerke. Tako da nas one ispunjavaju", rekao je kroz suze otac.

Kurir televizija Ispovest roditelja nastadale Ljiljane

Zbog greške holandskih pilota, kako su se tada pravdali zvaničnici NATO-a, tog dana u Nišu je poginulo 16 majki, očeva, ćerki i sinova, koji su se slučajno našli baš na tom mestu. Ulica u blizini ponela je ime Ljiljane Spasić, najmlađe žrtve koja bi danas imala ćerku od 25 godina, da greške pilota nije bilo.

BONUS VIDEO: 

ANKETA - NATO Bombardovanje - Gde ste bili 24. marta MONDO/Stefan Stojanović

(Kurir/MONDO/I.V.)