Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode koje se očekuju u utorak, 21. maja. 

"Danas posle podne i uveče lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi, između 20 i 40 mm za kratak vremenski period, ponegde i više, jak i olujni vetar u zoni pljuska i grad. Na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno će duvati olujni jugoistočni vetar, koji će krajem dana i tokom noći biti u slabljenju", navodi se. 

RHMZ (2).jpg
RHMZ / screenshot 

Na snazi su dva meteo alarma, narandžasti i žuti. Žuti meteo alarm upaljen je u Banatu i Pomoravlju zbog vetra, istočnoj Srbiji zbog grmljavine, jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji zbog kiše i grmljavine i jugozapadnoj Srbiji zbog kiše. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objašnjeno je. 

Narandžasti meteo alarm na snazi je u većem delu Srbije zbog kiše i grmljavine. 

RHMZ (3).jpg
RHMZ/Screenshot 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

BONUS VIDEO: 

192.rs Nevreme u Beogradu

(MONDO/I.V.)