Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i za učenike osmog razreda u Srbiji danas je poslednji dan škole. Iako su gimnazijalci završetak godine proslavili prošlog petka, 24. maja, slavlju tu nikako nije kraj. Tako se na ulicama Beograda maturanti, uz baklje, pesmu i igru, okupljanju i prave odličnu atmosferu. Sada ih čeka jedna od najbitnijih stvari, a to je polaganje ispita. Ipak, većina danas ne razmišlja o tome, već se trudi da ovaj dan proslavi najlepše moguće. 

Maturanti u pratnji policije idu po šinama i slave kraj škole MONDO
ispraćaj osmaka MONDO

Sa zastavom Srbije na leđima, išaranim majicama i dobrom energijom, ali i uz policijsku pratnju, maturanti šetaju kroz centar grada. Slavlje kraja godine postala je tradicija koja se neguje već dugi niz godina. Prolaznici su oduševljeni ovakvim prizorima, a ovo je često i povod da se prisete kako je to bilo nekada u njihovo vreme. 

Male maturante u junu čeka polaganje male mature 17, 18. i 19. juna i na kraju upis u srednju školu, a u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja. Borba za određene srednje škole biće teža nego proteklih godina, budući da od naredne školske godine odeljenja mogu da imaju maksimalno 28 učenika.

Mondo Maturanti

Ipak, pesma, buka i graja se na trenutak zasutavila. Prolaskom kroz ulicu kralja Milana, pored Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" đaci su zaćutali. Pored škole u kojoj je 3. maja devet njihovih vršnjaka izgubilo život, zajedno sa čuvarom te škole, maturanti su prošli tiho i dostojanstveno.

"Poslednji dan škole....i mali maturanti nikad tiši. Veliki ljudi jer pored Ribnikara su prošli tiho i dostojanstveno za sve drugare koji su prerano završili detinjstvo i život", navodi se u opisu ispod objave.

Ispod objave su usledili samo pozitivni komentari, a građani su za maturante imali samo reči hvale.

  • "Naša divna, kulturna, obrazovana, zrela, empatična deca koja nikad neće zaboraviti ko su i odakle su... Zauvek će imati svoje drugare u svojim srcima", jedan je komentar. 
  • "Imamo divnu decu, valjda u zlim vremenima divna deca rastu. Hvala Gospodu nek ih čuva od svakog zla", napisala je jedna gospođa.
  • "Mnogi odrasli treba nauče od ove dece kako da se ponašaju, divno", još jedan je komentar.

Pored tradicionalne šetnje ulicama i okupljanjima u dvorištima škola, maturanti su zaigrali i kolo, što je mnoge korisnike na društvenim mrežama oduševilo. 

BONUS VIDEO:

Ispraćaj osmaka MONDO

(Mondo/A.V.)