Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izrazila je nadu da će sankcije za napad na nastavnicu biologije u OŠ "Jovan Dučić" biti adekvatne.

Đukić Dejanović je za TV Prva izjavila da se "sa osećanjem ogromne tuge i rezigniranosti" suočila sa informacijom da je nastavnica pretučena.

"Ovo o čemu je javnost informisana da je jedna učiteljica koja je najdobronamernije htela da objasni jednoj majci o čemu se zapravo radilo u evaluaciji njenog detata, a to se to završilo fizičkim i psihičkim atakom, poruka je koja po malo deprimira sve nas koji učestvujemo u naporima da se atmosfera u školama promeni", poručila je ministarka.

Pritom je izrazila uverenje da najveći broj građana oseća psihološki otpor na roditelje koji traže da se poslednjeg dana, pritiscima utiče na uspeh deteta.

"Na uspeh treba uticati čitave godine, a ne u poslednjim nedeljama. Ta deca ne uče samo za ocenu, nego uče za život. Uče o tome i koje su vrednosti, a ne samo koje je bilje ovog ili onog tipa", poručila je ministarka.

Đukić Dejanović je rekla i da je telefonom razgovarala sa nastavnicom biologije koja je pretučena.

"Ona je plakala. Imali smo razgovor koji je mene uzdrmao, uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam - lekar psihijatar. Ona se preispituje šta je trebalo da uradi da ne dođe do incidenta. Psihički bol je apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela", rekla je ministarka.

Sada se, kako je dodala, pokazalo koliko su prosvetni sindikati bili u pravu, i koliko je Ministarstvo pravde u pravu kada radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima će zaposleni u prosveti biti tretirani kao advokati, što znači da će sankcije za napade na njih biti neuporedivo jače nego do sada.

"Škola je postupila u skladu sa svim uptustvima iz naših podzakonskih akata, tako da je reagovala policija i služba zdravstvene zaštite. Nastavnica je otišla na određene preglede, dobila je lekarske izveštaje, dalji postupci će biti takvi da se iskreno nadam da će i sankcije biti adekvatne", poručila je ministarka.

Govoreći o drugom incidentu koji se dogodio u OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, Đukić Dejanović je rekla da trenutno raspolaže samo delimično proverenim informacijama prema kojima je doščo do, kako je navela, nerazumevanja između jedne učiteljice i roditelja jedne devojčice.

"Kada budem imala detaljne informacije imaću i svoj stav o tome. Ali nije bitan moj stav, koliko to da će se utvrditi apsolutno sve činjenice. Oni koji se nisu ponašali u skladu, pa i sa etičkim normama, a ne samo zakonskim i podzakonskim aktima, moraće da snose posledice", zaključila je ministarka.

Podsetimo, juče je u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu majka učenika petog razreda fizički napala nastavnicu zbog ocene. Nastave u OŠ "Jovan Dučić" danas nema, a za 17 sati je ispred škole zakazan protest protiv nasilja.

Sindikat radnika u prosveti saopštio je noćas i da je učiteljica OŠ "Sveti Sava" iz Beograda napadnuta pri izlasku iz autobusa, po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika.

BONUS VIDEO: 

RODITELJI FIZIČKI NAPALI NASTAVNICE U DVE OSNOVNE ŠKOLE! Lukić apeluje: Tek na kraju godine vide ocenu, pa rešavaju nasiljem Kurir televizija

(N1/MONDO/I.V.)