Prosvetnim radnicima u školi preostaju jedino pancir i šlem, gorko poručuje nastavnica Snežana Romandić Petrović, članica Predsedništva Unije prosvetnih radnika Srbije, dodajući da prosvetni radnici služe za kupovinu socijalnog mira u ovom društvu.

Romandić Petrović objašnjava da je nastavnica biologije, koja je pretučena juče u OŠ „Jovan Dučić“ u Beogradu, samo radila svoj posao. Podsetimo, majka učenika petog razreda nanela je teške telesne povrede nastavnici svog detata.

Nezadovoljna zaključenom ocenom, uhvatila je nastavnicu za kosu, oborila je na pod i udarala njenom glavom o pod.

Uz fizičko nasilje usledile su i pretnje da će je ubiti i pobiti porodicu, navodi Romandić Petrović.

Zaključivanje ocena je, dodaje ona, najteži deo posla prosvetnih radnika, ali „izgleda da je u Srbiji danas postao i opasan po život onog ko ocene zaključuje“. Podseća da su se u maju sindikati na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije dogovorili da se u što kraćem toku izmeni Krivični zakon u cilju krivično pravne zaštite svih zaposlenih u prosveti, međutim to još nije usvojeno.

"Mi smo zaduženi da se brinemo o onome što je ljudima najsvetije, a to su njihova deca. No, mi služimo za kupovinu socijalnog mira, jer roditelji rade do 18h i ni ne viđaju svoju decu“, objasnila je ona.

Nastavnica Romandić Petrović kaže da deca podražavaju svoje roditelje, da su se nekada divila glumcima i muzičarima, a danas rijaliti zvezdama, te da vesti o nasilju koje trpe prosvetni radnici samo nekoliko dana drže pažnju javnosti. pa se zaborave jer ih preklope neke nove.

"Pojedini slučajevi dospeju u medije, ali njih je toliko na dnevnom nivou“, navodi ona.

BONUS VIDEO: RODITELJI FIZIČKI NAPALI NASTAVNICE U DVE OSNOVNE ŠKOLE! Lukić apeluje: Tek na kraju godine vide ocenu, pa rešavaju nasiljem

RODITELJI FIZIČKI NAPALI NASTAVNICE U DVE OSNOVNE ŠKOLE! Lukić apeluje: Tek na kraju godine vide ocenu, pa rešavaju nasiljem Kurir televizija

(Mondo/N1/M. Š.)