Mnogi učenici i studenti jedva čekaju letnju pauzu posle ispita da se odmore od silnih obaveza i ispita, ali ima i onih kojima je dobar džeparac ipak bitniji. Evo gde ovog leta možete zaraditi dobro platu. Prosečna satnica je oko 300-350 dinara, a broj sati često nije fiksan već se formira u dogovoru sa poslodavcem. 

Ponuda poslova za studente je raznovrsna i svako može da pronađe posao po svojoj meri. Najveći izbor je svakako u maloprodaji, a tu si poslovi u ugostiteljskim objektima, magacinima, kafićima i slično.

Rad u butiku

Maloprodaja i veleprodaja je najplodnija oblast kada je reč o poslovima za studente, ali i one koji žele dodatni džeparac pored regularnog posla. U tržnim centrima uvek nedostaje radnika te je to jedna od najboljih opcija za džeparac.

Jedan takav oglas za posao podrazumeva rad sa kupcima, na kabinama, kasi, prijem robe, slaganje i sortiranje artikala u butiku sa ženskom garderobom. Radno vreme je fleksibilno, a smene su minimum 4 sata. Mogu se prijaviti srednjoškolci od 18 godina i studenti do 26 godina. Satnica je 300 dinara. U drugom oglasu se samo za rad na kabinama jednog brenda plaća 286 dinara po satu. Na jednom oglasu precizno je navedena platu koju student može da zaradi mesečno u jednom butiku i ona iznosi od 56.000 dinara.

Negde se primaju i omladinci, odnosno članovi Omladinskih zadruga starosti do 30 godina. U tom oglasu se precizira da je u pitanju smenski rad i da se radi 40 sati sedmično, a za se zarađuje 350 dinara po satu. Od kandidata se očekuje da su fizički spremni, odgovorni i motivisani. Dodaju da im je ipak neophodno prethodno radno iskustvo u butiku ili maloprodaji, što nije slučaj kod svih poslodavaca.

Rad u marketu

Za rad u marketu studentima najčešće nije potrebno iskustvo. Tako piše i u jednoj ponudi na internetu, gde se traže studenti za popunjavanje polica i slaganje robe na rafove, a za to mogu mesečno da dobiju platu od 63.700 do 105.000 dinara. Obuka koju dobijaju je profesionalna, radi se na više pozicija, radno vreme je fleksibilno. Komunikativnost i ljubaznost u ključni uslovi za rad.

Rad u štampariji

Rad u štampariji je odličan za one koji žele da rade nedelju ili dve jer ovaj poslodavac naglašava da je u pitanju privremeni posao. Opis posla: pomoćni poslovi na formiranju paketa. Tu se podrazumeva još lepljenje, savijanje, sparivanje, sortiranje, prebrojavanje i pakovanje. Radi se u dve smene od po šest sati. Satnica je 350 dinara.

Rad u magacinu

Dnevnicu od 2.000 dinara studenti i srednjoškolci mogu da zarade pakujući obu u jednom dorćolskom magacinu. Dopuna rafova na Kalenić pijaci, recimo, može doneti zaradu od 3.000 dnevno. Poslodavac navodi da je isplata jednom u 15 dana, da se radi u smenama, a primaju samo omladince od 18 do 30 godina starosti. Isključivo studente i nezaposlena lica. Deklarisanje robe se plaća 400 dinara po satu. Ovaj poslodavac precizira da se radi u dve smene, a prevoz po posla je organizovan.

Recepcioner u teretani

Na ovoj poziciji se može zaraditi ozbiljan džeparac koji ide i do 60.000 mesečno, a neretko se desi da zaposleni dobije angažovanje na duže. Konkretno u oglasu navodi da se radi 4 ili 6 dana u sedmici, u zavisnosti od radnih sati. Poželjno je znanje engleskog jezika i komunikativnost. U opis posla spada prijem i odjava vežbača, naplata članarine, prodaja proizvoda (vode i proteina) i održavanje higijene prostora.

Telefonsko anketiranje

Ankete su jedan od najpopularnijih poslova među studentima, posle trgovine. U jednoj kompaniji na Karaburmi ovaj posao se plaća 2.340 dinara po danu, a radi se smena od osam sati. Obuka je obezbeđena, a potrebne su dobre govorne veštine.

Prodavac sladoleda

Sladoled je poslastica koja uživa popularnost tokom cele godine, ali tokom leta doživljava svojih pet minuta. To je odlična prilika za studentsku zaradu jer ih mnogi uvrštavaju u svoju ponudu baš zbog visokih temperatura. Kao prodavac sladoleda može da se zaradi 350-400 dinara po satu. Toliko plaća jedan ugostiteljski lanac koji ima objekte širom Beograda.

Angažovanje je 4 do 6 dana u toku nedelje uz obavezan rad vikendom, pretežno međusmena i druga smena 5-8h dnevno, pojašnjeno je. Iz gorepomenutih razloga moguće je dobiti posao na neodređeno i tada je satnica 397, a zarada za part time angažovanje 369,31 dinara, precizira poslodavac u oglasu.

Prodaja suvenira

Prodaja suvenira na Kalemegdanu je posao kojeg bi se malo ko setio, a zarada je i do 3.000 dnevno.

Prodaja ulaznica

Prodaja ulaznica na koncertima ili u bioskopima je takođe prilika za dobru zaradu. Satnica je oko 300 dinara.

Posao utovara i istovara dokumentacije

U pitanju je fizički posao prenosa dokumentacije, a ukupno angažovanje je 7 dana. Posao je u Barajevu, pa je organizovan prevoz. Radi se prva smena od 8 do 16h, a zarađuje 530 dinara po satu plus bonusi.

BONUS VIDEO:

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru! Kurir televizija

(Blic/Mondo/A.V.)