• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O SEZONSKIM POSLOVIMA: Koja su prava i obaveze angažovanih sezonskih radnika

Autor Ivana Lazić

Sezonski radnik je fizičko lice kojeg poslodavac angažuje za obavljanje sezonskih poslova uz novčanu naknadu za rad.

 Jagode Izvor: Profimedia

Po osnovu naknade za rad koju ostvari sezonski radnik poslodavac je dužan da plati porez na dohodak građana i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 odsto. Obveznik doprinosa je sezonski radnik. Porez i doprinose poslodavac plaća na osnovicu koja predstavlja dnevni iznos poreza i doprinosa koji se plaćaju za svaki radni dan sezonskog radnika, nezavisno od visine dnevne naknade za rad i radnog vremena sezonskog radnika.

Sezonski poslovi su oni koji se obavljaju samo u određeno vreme tokom godine, a u smislu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, ovim poslovima smatraju se poslovi u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – sadnja, setva, berba, žetva, zaštita bilja, priprema zemljišta, orezivanje, čišćenje, ljuštenje, ispaša i slično.

Sezonski radnik je fizičko lice kojeg poslodavac angažuje za obavljanje sezonskih poslova uz novčanu naknadu za rad. Osobe koje su angažovane za obavljanje sezonskih poslova i koje za svoj rad ostvaruju naknadu su obavezno osigurana lica. Angažovani na sezonskim poslovima mogu biti i osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, osiguranici poljoprivrednici, kao i korisnici novčane naknade.

(Mondo, I.L.)

Pročitajte I ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image