• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ DATUM JE KLJUČAN! Detaljna prognoza za jul, ova pojava se neće svideti nikome

Autor Aleksandar Blagić

Meteorolog Slobodan Sovilj otkrio je kakvo vreme nas očekuje u julu.

 Vremenska prognoza za jul 2024 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Nemanja Stanojčić/Instagram/printscreen/moj_beo_grad_

Nakon prošlonedeljnih vrelih dana i tropskih temperatura, u Srbiji se vreme promenilo preko noći. Od ponedeljka je vreme nestabilno i praćeno je pljuskovima sa grmljavinom, a šta nas očekuje u julu, otkrio je meteorolog Slobodan Sovilj.

"Do polovine jula česti pljuskovi, svežije, rizici od obilnih padavina. Drugi deo jula – toplije, pretežno sunčano, rizik od toplotnog talasa. Već 1. jula uveče i tokom noći sa zapada i severozapada regiona stiže naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. To nestabilno vreme produžiće se do 7. jula uz čestu pojavu pljuskovitih padavina i sa minimalnom temperaturom od 14 do 19 stepeni, a maksimalnom od 24 do 28 stepeni. romenljivo i nestabilno vreme sa padavinama usloviće temperaturu ispod proseka, a prognozirano negativno odstupanje temperature u prvoj sedmici jula sa verovatnoćom od 60 -70 odsto iznosiće od jednog do tri stepena u odnosu na referentni period 1991-2020. godine.

Od 8. do 14. jula padavine će postati ređa i izolovana pojava, ali će se zadržati vazdušna masa malo hladnija od proseka. Vreme će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Srednja minimalna temperatura biće od 17 do 20 stepeni, a maksimalna od 26 do 31 stepen", rekao je Sovilj.

U prvoj polovini meseca očekuju se niže temperature nego inače u odnosu na prethodna leta. Od 15. jula temperatura će biti u porastu, srednje temperature kretaće se od 30 do 32 uz česte tropske noći.

"Toplotni talasi sa tropskim noćima vrše nepovoljan uticaj na javno zdravlje stanovništva, onemogućavajući normalan san i efikasnu regeneraciju organizma u toku noći. U sunčanim danima sa visokim temperaturama savetujemo izbegavanje direktno izlaganje sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana između 11 i 16 časova i korišćenje svih neophodnih mera zaštite. Visoke temperature u kombinaciji sa sušom takođe povećavaju rizike od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru", zaključio je Sovilj.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:06
Nevreme u Vranju
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

(Nova S/MONDO/A.B.)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Asdf

Ne mogu da pogode šta će biti u narednih sat vremena, a ne šta će biti sredinom jula. Manite se više pompeznih objava.

special image