Slušaj vest

Srbiju su zahvatili toplotni talasi koji traju već desetak dana. U celoj zemlji je upaljen crveni meteoalarm, a svi se pitaju kakvo će vreme biti u avgustu mesecu, kada je jul bio neizdrživo vreo. Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu i u avgustu nas očekuju toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.5ºS do 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.5ºS do 2.5ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

prognoza (2).jpg
accuweather.com/screenshot 

Kako se još može videti na sajtu RHMZ biće između 15 i 24 tropska dana, što znači da će tih dana temperatura prelaziti 30 stepeni.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA IVANA RISTIĆA ZA KURIR: Bliži nam se AFRIČKI ANTICIKLON, spremite se za temperature PREKO 40 STEPENI

 (MONDO/J.D.)