Slušaj vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da će pljuskovi i grmljavina, koji se na području Srbije očekuju u narednom periodu, lokalno biti intenzivniji i praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom.

O ovoj neprilici koja nas očekuje, ali i o prognozi za ostale dane, govorio je Ivan Ristić.

"Večeras i sutra ujutru počinje promena vremena iznad Balkana, sa dolaskom visinske doline i oblaka koji će tokom popodneva formirati olujnu liniju. Ta linija će se prostirati od Tuzle preko Loznice, Valjeva pa sve do Zlatiborskog i Raškog okruga. Očekuje se kretanje ove linije na istok i severoistok. U Beogradu se nepogode očekuju oko 17 časova", istakao je Ristić.

Ristić je naglasio da će vetar dostići brzinu do 120 km/h pri ulasku olujnih oblaka, što može izazvati značajnu štetu na objektima.

"Vetrovna oluja može oštetiti objekte kada brzina vetra pređe 65 km/h, a ovde očekujemo skoro duplo veću snagu vetra. Iako se ne očekuju superćelijske oluje, linija nestabilnosti će doneti višećelijske oluje sa jakim vetrom i velikom količinom padavina", rekao je Ristić.

Ristić je savetovao građanima da izbegavaju boravak na otvorenom tokom olujnih perioda.

"Velika količina kiše može izazvati urbane poplave, posebno u Beogradu krajem dana i tokom prve polovine noći. Poljoprivrednici bi trebalo da osiguraju svoje useve ili koristiti mreže za zaštitu od grada", kazao je. 

Prema rečima Ristića, naredni period donosi tri olujna dana - subotu, ponedeljak i sredu.

"Modeli pokazuju da je subota najkritičniji dan sa najviše padavina i najvećom šansom za grad. Očekujemo i crveni meteoalarm za sutra", rekao je.

Od srede, hladniji vazduh iz Atlantika i zapadne Evrope donosi osveženje, sa temperaturama koje će pasti ispod 30 stepeni.

"Talas hladnijeg vazduha prolazi kroz "bečka vrata". Očekujemo da će se maksimalne temperature kretati oko 25-27 stepeni, a jutarnje temperature ispod 20 stepeni. Beograd će verovatno imati temperature od 16-17 stepeni u petak, što će zahtevati topliju garderobu", istakao je Ristić.

Nažalost, osveženje neće trajati dugo.

"Ovo osveženje će potrajati možda pet do sedam dana. Posle toga, afrički vazduh se vraća, donoseći temperature blizu 40 stepeni tokom avgusta", naveo je.

BONUS VIDEO: 

kurir televizija JEDNA STVAR JE OPASNA NA VRUĆINAMA, A O NJOJ NE VODIMO RAČUNA! Nada Macura upozorava za Kurir: VAŽAN ORGAN SE GUŠI, to nije fraza!

(Kurir/MONDO/I.V.)