Slušaj vest

U Srbiju stiže novi toplotni talas koji donosi dnevne temperature do 38 stepeni, u dolini Velike Morave i 40, kao i tropske noći, kada se temperatura neće spuštati ispod 20 podeoka.

Upaljeni su novi meteoalarmi i već danas će trećina zemlje biti u crvenom. Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović rekao je da će početak ove sedmice biti obeležen visokim temperaturama, a da se mali pad očekuje krajem nedelje.

"Najtoplije će biti u prvoj polovini naredne sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. Ono što treba reći jeste u odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bismo ipak imali nešto niže jutarnje temperature.

U velikim gradovima i dalje tropske noći, ali bi ta minimalna temperatura bila između 20 i 22, 23 stepena. U julskom talasu smo imali jutarnju temperaturu na području Beograda i 27, 28 i onih ponoći sa preko 30 ili oko 30 stepeni, i to je ono što će ipak učiniti prijatnijim i, da kažem, prihvatljivim ovo vreme, koje jeste iznad onih višegodišnjih proseka", kazao je Mihajlović za RTS.

RHMZ upozorava da biometeorološke prilike mogu uzrokovati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih i osetljivih osoba.

"Oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Razdražljivost i pospanost su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se zaštita od UV zračenja", navodi se. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija KAKO SE ZAŠTITI OD VRUĆINA? Stručnjaci otkrivaju: Ljudi sa niskim pritiskom mogu imati ozbiljih problema! EVO ŠTA DA URADITE

(Kurir/MONDO/Ivana Vlajković)