Slušaj vest

Jezero Ćelije se nalazi u blizini grada Kruševca i to je veštačko je jezero koje je nastalo pregrađivanjem reke Rasine i izgradnjom brane na ovoj reci. Poznato je po svojoj prirodnoj lepoti i mirnom okruženju, a mnogi turisti ga vole jer je bezbedno za kupanje i brzo se stiže od Beograda do jezera.

Putovanje traje oko dva, do dva i po sata ako idete automobilom, a pošto je u blizini Kruševca, postoji opcija da se stigne i autobusom. Najbolje je ići do autobuske stanice i odatle uzeti taksi do jezera.

Plaže i kupanje

Ćelije je među narodom poznato i pod nazivom Zlatno jezero, a pretpostavlja se da taj naziv nosi zbog jata riba koje stvaraju odsjaj, ali i zbog ribolova koji je ovde razvijen. Plaže oko jezera Ćelije su uglavnom prirodne, sa kamenitim ili šljunkovitim obalama. Čitateljka MONDA je poslala fotografije jezera predveče, a zalazak sunca je nestvaran. Kao što smo već naveli, jezero je bezbedno za kupanje, ali treba biti oprezan zato što na ovom jezeru ne postoji spasilačka služba. Pogledajte fotografije:

Mondo/Iva Kornic Jezero Ćelije

Smeštaj

MONDO je takođe proverio kako se kreću cene smeštaja u okolini jezera Ćelije, a najčešće ljudi odsedaju u Kruševcu ako planiraju da ostanu više dana. Cene smeštaja u blizini jezera Ćelije mogu da variraju u zavisnosti od sezone i vrste objekta, ali su u većini slučajeva veoma pristupačne. 

U blizini postoji etno selo u kom je cena smeštaja za noć 2.500 dinara i udaljeno je oko 4 kilometra od jezera. U ponudi su i dva apartmana koja su udaljena oko 10km od jezera, a cene su od 3.000 do 5.500 za noć. Što se tiče smeštaja u samom Kruševcu, tu ima mnogo više opcija.

Stan na dan je oko 2.300 dinara za noć, pa sve do 8.000 u luksuznom hotelu. Svi apartmani na koje smo naišli su divno uređeni i sadrže sve neophodne stvari za boravak od par dana.

Jezero u obliku zmaja

Ukoliko tražite jezero Ćelije na mapi, videćete jednu neverovatnu stvar. Jezero je napravljeno u jednom veoma čudnom obliku i izgleda gotovo identično kao zmaj. Ovo je jedna od stvari koje su pomogle narodu da stvori brojne legende, ali i da se stvori određeni strah kod ljudi. Kako god, ovo jezero svi rado posećuju.

jezero ćelije
google maps 

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija MOJ SIN JE SKOČIO U SAVSKO JEZERO DA SPASE DRUGA, OBOJICA SU SE UTOPILI: Potresne reči na godišnjicu tragedije na Adi Ciganliji