Slušaj vest

Dugo očekivana, prepuna letnja sezona putovanja pokazala se kao izazov. Međutim jesen je takođe idealno vreme za neko putovanje, posebno u gradove i na neka mesta na koja do sada niste putovali. Ta mesta uglavnom su sada manje vruća i manje je zauzeto u poređenju sa letom.

Stručnjaci za putovanja sa popularnih platformi predstavili su najbolje datume za letove kako bi izbegli moguće gužve ove jeseni i najpopularnije destinacije. Na ovaj način i uz njihove savete možete uštedeti stotine evra.

"Putovanje bi trebalo da bude spontano, ali ako želite da uštedite stotine evra na putovanje, dobro bi bilo da se pre puta pozabavite rezervacijom. To vam može uštedeti preko 100 evra u proseku", navode na portalu za pretragu hotela i čekiranje letova.

Da biste izbegli gužvu ili preplatili vaše putovanje obratite pažnju na datume za određene letove, pa tako na sjatovima za rezervaciju letova stoji da su najjeftiniji datumi za let ove jeseni su 22, 23. ili 24. septembar, a najskuplji datumi su 19, 20. ili 21. decembar. Takođe savet stručnjaka za putovanja je da svoj let obavezno bukirate najmanje dvadeset dana pre putovanja, jer ćete u tom slučaju takođe proći znatno jeftinije.

Destinacije na koje možete ove jeseni

Ukoliko još uvek niste doneli odluku gde biste mogli da otputujete ove jeseni, ili su vam ponude koje nude turističke agencije dosadile. I jednostavno želeli biste da odmor organizujte drugačije, a možete sebi da ga priuštite, evo nekoliko interseantnih destinacija, na osnovu većeg broja pretraga hotela.

Sent Malo

Ako postoji jedan grad koji bi trebalo da posetite u Francuskoj, odnosno u Bretanji, onda biste to trebali učiniti sa Sent Malo (Saint-Malo). Pravo iz knjige priča, grad sa zidinama okružen je morem sa tri strane i dom je mnoštva fantastičnih gurmanskih iskustava. Grad u Bretanji je takođe jedno od najboljih mesta za boravak za istraživanje lokalnog područja.

Bez obzira na doba godine kada planirate da posetite Saint-Malo, trebalo bi da budete spremni za mnoštvo vremenskih tipova. Čak i tokom letnjih meseci, nije neuobičajeno doživeti nekoliko godišnjih doba u jednom danu, pa je pakovanje jakne za kišu apsolutno neophodno.

Sent malo je skuplji za srpskog turistu ali svakako ga vredi posetiti ukoliko sto sebi možete da priuštite . Noćenje u hotelu sa 3 zvezdice u gradu Sen Malo u proseku iznosi 19.260 dinara, dok boravak u hotelu sa 4 zvedice u gradu Sen Malo košta 29.499 dinara po noćenju.

Ako vam je zadatak da jedete vani samo jednom dok ste u Bretanji, učinite to tokom vaše posete Cancaleu. Ostale znamenitosti grada uključuju mnoge obližnje šetnje uz obalu, živopisnu luku i Pointe du Grouin (najzapadnija tačka u zalivu Mont-Saint-Michel).

Slično kao da idete u Dinan iz Sen Malo bez automobila, najlakši način da dođete do Cancalea je autobusom. Autobus za Cancale polazi sa železničke stanice Saint-Malo (koja je udaljena dvadesetak minuta od ograđenog gradskog dela grada), a putovanje u oba smera traje oko pola sata.

Cene autobuskog prevoza do pojedinih destinacija koje biste trebali da posetite poput Mont sen Mišela sa impozantnom katedralom su najpovoljnije. Cena je fiksna i iznosi 25 evra, ali to je i najbolji način da se za vreme vašeg putovanja prevezete na željena mesta.

Minhen

Kao dom Oktoberfesta, da li je ovoj destinaciji uopšte potrebno opravdanje? U stvari, svetski poznati festival piva u Minhenu počinje u septembru da bi uhvatio duže dane i toplije vreme. Međutim, verno imenu, svečanosti se nastavljaju do prve nedelje oktobra svake godine, sa 38 šatora u kojima se služi pivo isključivo iz lokalnih minhenskih pivara.

Očekujte srdačnu proslavu bavarske kulture, uključujući nostalgične vožnje sajmovima, nastupe narodne muzike i lutkarsko pozorište za porodicu. Ako vaše putovanje padne posle Oktoberfesta, ima još mnogo toga da vas zabavi. Zlatno lišće sezone pretvara grad u nešto istinski iz nemačke bajke, pa istražite prelepu prirodu u njenim živim jesenjim bojama. Posetite teren od 210 hektara starog Olimpijskog parka u Minhenu ili idite na jednodnevni izlet u Rotah-Egern, jedan od najšarmantnijih malih gradova u Nemačkoj koji se nalazi na obali jezera Tegernze.

Gde odsesti:

Kao i Berlin, Minhen je dom nekoliko velikih igrača, uključujući Mandarin Oriental i Rosevood. Baierischer Hof je još jedan glamurozni klasik na našoj listi, sa renomiranim džez klubom, spa centrom na četiri sprata i restoranom sa duplom Michelin zvezdicom pod krovom.

I da pređemo na ono što zaista želite da znate: koliko će koštati litar piva? Cena piva za Oktoberfest 2024. kreće se između 13,60 evra i 15,30 evra, u proseku za 3,87 odsto više nego 2023. Prošle godine je raspon cena i dalje bio između 12,60 evra i 14,90 evra.I cenu piva za vreme festivala ne određuju vlasti već vlasnici barova.

Portugal

Započnite svoj odmor u Portugalu u Portu, omiljenoj destinaciji putnika koja je poznata po svom slatkom portu i istorijskom centru. Doživite vrhunce ovog živopisnog grada u slobodno vreme dok se divite predivnom pogledu na reku Douro, uživajte u šetnjama pored reke i uživajte u ukusnom vinu.

Zatim ćete krenuti slikovitom železnicom do Lisabona, živahnog grada poznatog po tradicionalnoj fado muzici, ljubaznim meštanima i zabavnom noćnom životu. Uživajte u vožnji legendarnim Tramvajem 28, divite se Torre de Belem i idite na jednodnevni izlet u magičnu Sintru.

Posetite dve najbolje destinacije u Portugalu dok boravite u primorskom Portu i istorijskom Lisabonu. Oduševite se velikim mostovima i uživajte u svetski poznatom vinu u Portu pre nego što krenete u uključenu slikovitu vožnju železnicom do Lisabona, glavnog grada Portugala. Vozite se legendarnim Tramvajem 28, lutajte kvartovima na obali. Cena putovanja i aranžmana izbosi 851 evro po osobi.

Deset najbrže rastućih jesenjih destinacija, na osnovu najvećeg porasta pretraga hotela:

1. Saint Malo, Francuska

2. Didim, Turska

3. Sirakuza, Italija

4. Peking, Kina

5. Palermo, Italija

6. Tromso, Norveška

7. Breša, Italija

8. Poznanj, Poljska

9. Tanger, Maroko

10. Iskija, Italija

Zato ukoliko želite i možete nešto drugačije svakako učinite to. Svaka od ovih destinacija pruža jedinstveno okruženje za jesenji odmor, spajajući luksuzni smeštaj sa bogatim kulturnim iskustvima kako bi se osiguralo da vaš porodični odmor nije samo prijatan, već i zaista nezaboravan.

BONUS VIDEO: 

Tiktok/sophiacelentano48 Putovanje avionom

(Bizportal/MONDO/Ivana Vlajković)