Slušaj vest

Koliko novca domaćini moraju da potroše na slavsku trpezu, zavisi od toga šta se sve sprema i u kojim količinamaSveti Nikola je posna slava, mada ima porodica koje je slave kao masnu. Za Svetog Nikolu važi pravilo – pola Srbije je slavi, a druga polovina ide na slavu. 

Porodica Ignjatović koja proslavlja ovu slavu, kaže da im za petnaestak osoba, kažu, treba oko 30.000 dinara. Na to se nadovežu i troškovi za struju i vodu. A pošto ne žive u velikom gradu, imaju dosta svojih proizvoda, poput oraha, suve paprike ili vina, koje ne moraju da kupuju.

Što se tiče ribe, ona je najčešće oslić ili šaran. Kilogram smrznutog oslića u prodavnicama ovih dana košta od 1.000 do 1.400 dinara. Slična cena je za smrznutu pastrmku. Kilogram šarana je oko 500 dinara.

Troškovi pržene ribe su, naravno, veći i na taj dodatni trošak morate da računate ukoliko ne želite da je sami spremate.

Osim najskuplje stavke, a to je riba, svaki domaćin mora da izdvoji i za žito, koje košta oko 400 dinara za kilogram, pasulj koji u prodavnicama košta od 260 do 440 dinara za kilogram, kao i razne vrste turšija i ajvar. Za 15 osoba, to će na stavku budžeta "odneti“ još nekoliko hiljada dinara.

Jeftini nisu ni posni kolači. I njihova cena varira od toga da li ih pravite sami, naručujete kod nekog privatnika ili kupujete u prodavnici. Kilogram gotovih posnih kolača koštaće vas od 1.700 do 3.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Ako odlučite da kupite i slavski kolač, to će vas koštati još 600 do 2.000 dinara, u zavisnosti od veličine i kvaliteta. Slavsko žito u prodavnicama košta oko 900 dinara po kilogramu. Posna sarma i paprika za 15 osoba (30 komada) otprilike košta oko 2.500 dinara.

Za piće još najmanje 10.000 dinara

A osim hrane, neizostavni deo i obavezan trošak je i piće. To uključuje vodu, sokove, vino, rakiju, a cena svega, u zavisnosti od količine, za 15 osoba je minimum 10.000 dinara.

Ali, kako rekoše Ignjatovići s početka priče – važno je da slava okupi drage ljude, da se iskoristi trenutak i podele radosti, da se pojede, popije i – ne zameri.

(N1, Mondo.rs, I.L.)