• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi postupak za zabranu "1389"

Ustavni sud Srbije primio je novi predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši", izjavila je savetnica u Ustavnom sudu Vesna Dabić.

Republičko javno tužilaštvo proširilo je zahtev za zabranu udruženja "1389" i na novonastala udruženja SNP "1389" i "Naši" iz Aranđelovca, izjavio je agenciji Tanjug portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"Nakon javne rasprave pred Ustavnim sudom, utvrđenog činjeničnog stanja i pribavljene dokumentacije, utvrđeno je da se iz Udruženja 1389 izdvojilo novo 'SNP 1389' čije su vođe Miša Vacić i Igor Marinković", rekao je Zorić.

Potparol je precizirao da ta organizacija nastavlja sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti prema manjinskim grupama.

"Kako prvobitni zahtev nije obuhvatio to novo udruženje, Tužilaštvo je je povuklo prvobitni zahtev i podnelo novi, pre 10 dana, kojim su sada obuhvaćeni 'SNP 1389' i 'Naši' iz Aranđelovca", naveo je Zorić.

Nova inicijativa je precizna i omogućava Ustavnom sudu da donese ispravnu odluku, a to je, kako je istakao Zorić, da zabrani njihovo delovanje.

Istovremeno, savetnik u Ustavnom sudu Vesna Dabić rekla je da se ne radi o "proširenju inicijative", precizirajući da će protiv SNP "1389" i organizacije "Naši" biti pokrenut novi postupak, jer je, kako je rekla, Ustavni sud obustavilo postupak protiv "Pokreta 1389" nakon što je Tužilaštvo povuklo predlog.

Republičko javno tužilaštvo, kako je objavljeno na sajtu Ustavnog suda, 18. oktobra dostavilo je podnesak kojim obaveštava sud da odustaje od predloga za zabranu rada Udruženja građana "Pokret 1389" zbog čega su prestale procesne pretpostavke za vođenje postupka, prenosi Beta.

Vesna Dabić je za Betu rekla da je istim podneskom, Tužilaštvo dostavilo novi predlog za zabranu "SNP 1389" i organizacije "Naši".

Udruženje građana "1389", čiju je zabranu prvobitno predlagalo Republičko javno tužilaštvo, promenilo je naziv u Udruženje građana "Pokret 1389" na osnovu rešenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samupravu od 21. decembra 2007. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image