Stefan pao srpski satelit se jos drzi

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Stefan pao, srpski satelit se još drži

Stefan Vlajković, od "prvog srpskog satelita" do prijave za falsifikat stigao zbog rupa u birokratiji. U Novom Sadu tvrde da se ne odustaje od srpskog satelita, iako je idejni tvorac "pao".

Stefanu Vlajkoviću, studentu koji je izveo prevaru dostojnu filma "Uhvati me ako možeš", da stigne i do NASA i projekta prvog srpskog satelita pomogla je, dobrim delom, traljava birokratija. Ovaj mladić uspeo je da nadigra i Fizički fakultet i Fond za mlade talente, i Tehnički univerzitet u Cirihu, a umalo i NASA, pišu "Novosti".

Kada je otkriven, kažu, prevara i nije toliko inteligentno smišljena, koliko su neke od ovih institucija površno odradile posao. "Novosti" su u utorak stupile u kontakt sa "prevarantom naučnikom", čija je domišljatost počela čak da skuplja i simpatije, ali on nije želeo ništa da kaže u svoju odbranu.

Stefan je na osnovu krivotvorenog izveštaja o položenih 25 ispita na Fakultetu za fiziku u Beogradu dobio stipendiju "Dositeja" Fonda za mlade talente, koja iznosi 7.000 evra! A dokument je očigledan falsifikat, na kome je naređano 25 desetki, skeniran pečat fakulteta koji je zvanično korišćen do pre desetak godina, preslikan je i potpis prodekana prof. dr Ivana Dojčinovića, koji je prevaru i otkrio.

"On je bukvalno stavio ispite sa različitih smerova, koji su njemu najviše odgovarali da bi upisao doktorske studije u Cirihu. Dokument je napravio na engleskom jeziku i pitanje je zašto je uopšte prihvaćen u Fondu, kada nije na srpskom jeziku. I to je jedan od problema što se stipendije dodeljuju, a da niko ne kontaktira sa fakultetom da proveri verodostojnost", priča Dojčinović za "Novosti"

Dekan pretpostavlja da je falsifikat napravljen da bi poslužio za doktorske studije u Švajcarskoj, pa je usput iskorišćen i za stipendiju. Obavestio je Stefanovog mentora na Tehničkom univerzitetu u Cirihu, koji je jedan od najprestižnijih u Evropi. Sada čeka odgovor da li se Stefan sa istim falsifikatom upisao na doktorske studije ili je negde, u međuvremenu, položio razliku ispita.

"Ovo je narušilo reputaciju našim studentima, među kojima su mnogi izuzetni. U svakoj generaciji imamo po nekoliko njih koji zaista imaju sve desetke i idu na doktorske studije na najprestižnije univerzitete, pa i u Cirih", kaže Dojčinović.

"Sporni dokument Stefan je datirao na 20. april 2010. godine. Godinu dana kasnije došao je kod mene sa spiskom predmeta koje je položio u Cirihu i pitanjem da li može ovde da ih "nostrifikuje". Rekao sam da ispiti mogu da mu budu priznati ako mi donese dokument koji potvrđuje da ih je položio. Nikada se više nije pojavio", objašnjava dr Ivan Dojčinović.

Da nije bilo Stefanovog eksponiranja u medijima sa pričom da pokreće projekt "prvog srpskog satelita", možda nikada ne bi bio ni otkriven. Ali stipendija i doktorske studije nisu mu bile dovoljne, pa je lansirao priču da će baš on Srbiju da uključi u projekt lansiranja satelita koji finansira EU, a njime bi se upravljalo iz Novog Sada.

I iako je idejni tvorac prvog srpskog satelita pao zbog prevare, kako navodi "Politika", sam projekat se još drži.
Šef katedre za telekomunikacije i obradu signala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu profesor dr Vojin Šenk, objašnjava za "Politiku" da je u pitanju zapravo FP7 projekt koji je dobio Von Karman institut iz Vaterloa, pored Brisela.

"Šef projekta za satelite tog instituta dr Asma, obavešten je juče o svemu što se dešava u Beogradu i saglasio se da do daljeg, Stefan Vlajković ne bude uključen u bilo kakva dešavanja u vezi s projektom. Srbija treba da lansira svoj nanosatelit, pre svega, zbog stvaranja kompetentnog multidisciplinarnog tima sposobnog za uključivanje u kasnije kompleksnije i značajnije projekte", objašnjava profesor Šenk.

Prema njegovim rečima, nanosateliti novi, jeftini i masovni trend u istraživanju troposfere, gde se uz lansiranje bilo kakve rakete usput odnese jedan ili više takvih uređaja, zapremine od jedne do tri litre, koji na sebi imaju određene senzore i koji tokom svog relativno kratkog "života” mogu da snime jedan broj parametara, iskomuniciraju ih zemaljskim stanicama i nakon toga sagore, navodi profesor za "Politiku".

A dok analizira dosije Stefana Vlajkovića, u kome su i falsifikovani dokument i krivična prijava koju je podneo fakultet, dekan Fizičkog fakulteta Dojčinović kaže za "Novosti" da je prava šteta što je Stefan krenuo ovim putem. Jer bio je odličan student i od sedam ispita koje je ubeležio u indeks, sve je položio sa desetkama:

"Izuzetno je inteligentan, elokventan, sposoban da druge lako ubedi u svoj stav."

A vest o Stefanovoj prevari proširila se u utorak Fizičkim fakultetetom brzinom munje. Nije bilo studenta koji na pauzi između predavanja nije komentarisao "slučaj Vlajković". Prevaru koju je povukao malo njih osuđuje, mnogo je više onih koji likuju i od Stefana prave modernog Robina Huda.

Studenti kolegu Vlajkovića ne poznaju lično, jer je brucoš bio još 2005. godine. Znaju ga samo po - reputaciji.

"Pogledajte njegove slike sa gospođom ministarkom, ministrom odbrane, dekanima i prodekanima, i jasno vam je koliko ih je sve namagarčio", kažu studenti sa treće godine.

"A ubacio se i na projekte u Cirihu i EU. Ako je sve to uradio sam, svaka mu čast", komentari su Vlajkovićevih kolega sa fakulteta, prenose "Novosti".

(MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader