Petorica optuženih za nameštanje fudbalske utakmice između novosadske Vojvodine i Mladosti iz Lučana odigrane 12. decembra 2007. godine u Lučanima i završene pobedom gostiju (1:0), u utorak su negirali krivicu pred krivičnim većem Višeg suda u Novom Sadu, kojim je predsedavao sudija Svetimir Popović.

Optuženi za davanje mita Ratko Butorović (58) aktuelni predsednik FK Vojvodina, Milan Čabrić (38) upravnik SC "Vujadin Boškov" i fudbalski sudija Goran Kovačić (42), optužen za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela, kao i Mihailo Jeknić (49) i Borislav Kašanski (41), takođe fudbalske sudije, koji se terete za primanje mita, ostali su pri svojim iskazima ranije datim pred istražnim sudijom novosadskog Višeg suda.

Sva petorica su istakli da se ne osećaju krivim, i nisu imali ništa da dodaju onome što su ispričali posle hapšenja januara 2008. godine.

"Ne poznajem Kašanskog, i nikada nikakav kontakt sa njim nisam imao, ni lično ni telefonski", bio je kategoričan Butorović i dodao:

"U zapisnicima koje dobijamo posle utakmice nije bilo nikakvih primedbi FK Mladost na organizaciju utakmice i suđenje."

Butorović je sudskom veću predočio da je sumu od 3.000, evra, koja se pominje u optužnici, Jekniću dao kao pozajmicu i da mu je ovaj to i vratio, a kao dokaz je priložio overenu i potpisanu priznanicu.

Glavni fudbalski sudija na spornoj utakmici u Lučanima Jeknić tvrdi da ga niko nije zvao pre utakmice i pominjao bilo kakvu sumu novca, niti poklon da sudi u korist novosadske Vojvodine. Po njegovim rečima novac je pozajmio od Butorovića i vratio.

Kašanski, koji je bio pomoćni sudija na utakmici u Lučanima, izjavio je da nikakav poklon nije primio i da mu se sudi zbog nečeg što nije uradio. On tvrdi da nije uradio bilo šta što bi odstupilo od obaveze koju je imao, a na toj utakmici je ocenjen skoro najboljom ocenom bez ijedne primedbe.

Po navodima optužnice, Butorović se 11. decembra 2007. sa Čabrićem dogovorio da trojici fudbalskih sudija ponudi poklon da sude u korist Vojvodine - 2.000 evra glavnom i po hiljadu evra pomoćnim sudijama. Bata Kan Kan uhapšen je krajem januara 2008.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. septembar, i biće saslušani svedoci.

Čabrićev branilac, advokat Ljubomir Apro je na početku suđenja izjavio da je pre 30 dana podneo novu ustavnu žalbu u vezi sa statusom transkripata prisluškivanih razgovora. Tonski zapisi označeni kao "Sparta" 31, 35, 37 i 41, po Aprovim rečima, moraju da budu izdvojeni jer nisu pribavljeni na zakonit način, pišu "Novosti".

(MONDO)