Još samo nekoliko dana preostalo je do Praznika rada, 1. maja i tradicionalnog uranka, kada pola Srbije roštilja. Imate li sve što vam je potrebno za dobro grilovano meso i povrće?
U moru podnuda pri kupovini roštilja i grilova prvo pravilo je - odlučiti za šta će biti korišćen, pišu "Novosti".
Ovih aparata za pečenje ima raznih vrsta i modela. Od električnih, plinskih ili onih klasičćnih na ugalj, a svaki ima svojih prednosti i mana kada je u pitanju njegovo korišćenje.
Kod nas je još uvek najpopularniji "otvoreni", takozvani obični na ćumur (koji u gradu košta 143 dinara za kilogram), ali ga u poslednje vreme u korak prati moderni električni.
Oni su najpraktičnije rešenje za baštenske proslave, izlete, fešte u stanovoma, upotrebljivi za manje balkone i terase.
Ukoliko kupujete roštilj na struju, prodavci kažu da morate da obratite pažnju na to gde ćete ga koristiti.
Za sendviče, hot dog i sl. bolji su "preklopivi" roštilji. Ukoliko se na njemu ipak češće peku meso ili riba, onda je bolje kupiti otvoreni aparat.
Gurmani ipak kažu da se ukus mesa na ovim roštiljima ne može uporediti sa "klasikom" na ugalj.
Prodavnice u Beogradu imaju roštilje i grilove koji koštaju već od 999 dinara za male praktične modele na kojima se ipak ne može peći više od četiri pljeksavice istovremeno. Baštenski roštilji mogu se kupiti za 2.809 dinara u "Lurdiju", dok u "Metrou" gril ploča košta 1.499 dinara. "Arijetov" model košta 13.499, a Bošovih modela ima po ceni od 3.302 do 5.990 dinara.
Grilovi i roštilji kompanije "Filips" sa svim dodacima mogu se kupiti za 7.799 do 9.899 dinara, a Tefalovi otvoreni modeli za oko 5.200 dinara.
I za kraj nekoliko saveta za pečenje mesa, bez ozira da li ste se odlučili za ćumur ili struju.
Roštilj treba da bude dobro zagrejan kako bi se površinas mesa dobro ispekla, a da hranljivi sastojci ne iscure.. Meso izvaditi iz frižidera bar sat vremena pre pečenja. Nikada ne solite meso pre nego ga pečete jer će izvući sokove i ne gasite plamen od ulja pivom (?!), pišu "Novosti".
(MONDO)
Ovih aparata za pečenje ima raznih vrsta i modela. Od električnih, plinskih ili onih klasičćnih na ugalj, a svaki ima svojih prednosti i mana kada je u pitanju njegovo korišćenje.
Kod nas je još uvek najpopularniji "otvoreni", takozvani obični na ćumur (koji u gradu košta 143 dinara za kilogram), ali ga u poslednje vreme u korak prati moderni električni.
Oni su najpraktičnije rešenje za baštenske proslave, izlete, fešte u stanovoma, upotrebljivi za manje balkone i terase.
Ukoliko kupujete roštilj na struju, prodavci kažu da morate da obratite pažnju na to gde ćete ga koristiti.
Za sendviče, hot dog i sl. bolji su "preklopivi" roštilji. Ukoliko se na njemu ipak češće peku meso ili riba, onda je bolje kupiti otvoreni aparat.
Gurmani ipak kažu da se ukus mesa na ovim roštiljima ne može uporediti sa "klasikom" na ugalj.
Prodavnice u Beogradu imaju roštilje i grilove koji koštaju već od 999 dinara za male praktične modele na kojima se ipak ne može peći više od četiri pljeksavice istovremeno. Baštenski roštilji mogu se kupiti za 2.809 dinara u "Lurdiju", dok u "Metrou" gril ploča košta 1.499 dinara. "Arijetov" model košta 13.499, a Bošovih modela ima po ceni od 3.302 do 5.990 dinara.
Grilovi i roštilji kompanije "Filips" sa svim dodacima mogu se kupiti za 7.799 do 9.899 dinara, a Tefalovi otvoreni modeli za oko 5.200 dinara.
I za kraj nekoliko saveta za pečenje mesa, bez ozira da li ste se odlučili za ćumur ili struju.
Roštilj treba da bude dobro zagrejan kako bi se površinas mesa dobro ispekla, a da hranljivi sastojci ne iscure.. Meso izvaditi iz frižidera bar sat vremena pre pečenja. Nikada ne solite meso pre nego ga pečete jer će izvući sokove i ne gasite plamen od ulja pivom (?!), pišu "Novosti".
(MONDO)