• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Most Zemun-Borča kao primer u Varšavi

Kineski premijer Ven Điabao je na ekonomskom skupu u Poljskoj naveo srpsko-kineski projekat kao dobar primer saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope. Kinezi za infrastrukturu u Evropi spremili 10 milijardi dolara.

Ven je otvarajući ekonomski forum u Varšavi, kome je prisustvovao i srpski premijer Mirko Cvetković, istakao da će ohrabriti kineske kompanije da ulažu u zemlje centralne i istočne Evrope i proširuju saradnju na svim nivoima.

On je naveo i da Kina uvažava zabrinutost zemalja centralne i istočne Evrope zbog neravnoteže u trgovinskoj razmeni, naglasivši da je Kina spremna da više uvozi iz tih zemalja i olakša predstavljanje kompanija iz Evrope na izložbama i sajmovima.

Kineski premijer napomenuo je da uvoz u Kinu iz centralne i istočne Evrope poslednjih godina raste po stopi od 30 odsto, a kineske kompanije ulažu u različite oblasti, od infrastrukture, hemijske industrije, telekomunikacija, automobilske industrije, poljoprivrede, finansijskog sektora, nauke i tehnologije.



Poljski premijer Donald Tusk naglasio je da je današnji skup prilika da se uspostave direktni kontakti kineskih preduzeća i preduzeća centralne i istočne Evrope, kao i da se revitalizuju i ojačaju veze tog regiona Evrope i Kine.

On je ukazao da su se zemlje centralne i istočne Evrope poslednjih godina politički i ekonomski transformisale, a dokaz za to je i članstvo u EU i procesi evropskih integracija u tim zemljama.

Tusk je istakao i da potencijal zemalja centralne i istočne Evrope čni te zemlje atraktivnim za strane investicije i izrazio očekivanje da će ih posle ovog sastanka biti sve više i iz Kine.

Poljsko-centralnoevropsko-kineski forum, na kome učestvuju najviši predstavnici vlada zemalja tog dela Evrope, organizovan je povodom posete kineskog premijera Poljskoj.

Forumu su, prisustvovali predstavnici 300 kineskih firmi, iz različitih oblasti privrede - građevinarstva, transporta, informacionih tehnologija, prehrambene industrije, zaštite životne sredine, kao i oko 450 kompanija iz centralne i istočne Evrope, od čega 300 iz Poljske.

Kina je između 2004. i 2010. u region centralne i istočne Evrope uložila skromnih 821 milion dolara, pri čemu se prosečan godišnji iznos investicija u poslednjih nekoliko godina udvostručio.

Za naredni period kineski premijer je najavio investiranje od deset milijardi dolara za ulaganje i kreditiranje izgradnje infrastrukture u centralnoj i istočnoj Evropi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image