Sticenici beze iz Peranovicevog centra

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Štićenici beže iz Peranovićevog centra

Episkop bački izjavio je da je i SPC odgovorna za tragediju u selu Jadranska Lešnica kod Loznice, u kojem je, kako se sumnja, sveštenik Branislav Peranović ubio štićenika Centra za odvikavanje od droge. Štićenici se tokom dana razbežali.

Protojerej Branislav Peranović (1958) udario je šipkom u glavu štićenika Nebojšu Zarupca (39) u centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice sinoć oko 22 sata.

Branislav Peranović je sveštenik koji je bio smenjen 2009. zbog nasilnog metoda lečenja narkomana u Centru za odvikavanje od droge "Crna Reka."

Peranović je posumnjao da je štićenik uneo drogu u dvorište pa ga je udario šipkom u glavu i usmrtio na licu mesta.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je Tanjugu da je osumnjičeni Branislav Peranović uhapšen, a da je uviđaj u toku. Njemu je, kako je naknadno saopšteno, određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Za sada postoji osnovana sumnja da je pokojni štićenik centra u Jadranskoj Lešnici bio izložen određenom fizičkom kažnjavanju i u toku dana će se znati šta je neposredni uzrok njegove smrti, izjavio je danas istražni sudija Boban Velisavljević.

Istražni sudija je rekao da je štićenik preminuo u pomoćnoj kući koja je vlasništvo Branislava Peranovića i da je bio u Centru za odvikavanje od bolesti zavisnosti, čiji je osnivač i rukovodilac bio Branislav Peranović.

"U ovom trenutku postoji sumnja da između te fizičke sile, fizičkog kažnjavanja i njegove smrti postoji uzročna veza", rekao je Velisavljević za TV B92.

"U toku današnjeg dana ćemo nakon rezultata obdukcije imati preciznija saznanja o tome šta je neposredni uzrok smrti, da li ta neka primene fizičke sile ima veze sa smrtnim ishodom", najavio je Velisavljević.

Štićenici Centra zaputili su se danas svojim kućama, uznemireni ubistvom koje je tu počinjeno, a porodica Peranovića otišla je kod rođaka.

Kako Tanjug saznaje na licu mesta, po većinu korisnika Centra za odvikavanje danas su došli roditelji i bliža rodbina da ih odvezu iz te ustanove.

Kamp, koji je čitavog dana pod nadzorom policije, napustila je i Peranovićeva supruga sa decom, koja nije bila raspoložena da razgovara sa novinarima, a podatke u vezi sa tragičnim događajem u Centru za odvikavanje ubuduće će iznositi protojerejev advokat.

O ubistvu i aktivnostima Centra "Sretenje" nisu želeli da pričaju ni Peranovićevi saradnici, koji su sa njim sprovodili metode za koje su smatrali da mogu da izleče zavisnike od droge, a prema ranijim saznanjima, one su povremeno podrazumevale i fizičko kažnjavanje.Protiv Peranovića je zbog prebijanja štićenika u Centru za odvikavanje od droge "Crna Reka" podignuta optužnica za krivično delo mučenja i nasilja.

Sinod Srpske pravoslavne crkve osudio je ubrzo ponašanje sveštenika, a vladika Artemije je na uahtev Sinoda ubrzo smenio Pereanovića.

Sud je dan po podizanju optužnice odlučio da Peranoviću nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.

U međuvremenu Peranović je samoinicijativno napustio manastir, a zatim je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje".

"Nikad nisam prestao da se bavim spasavanjem duša onih koji su na svom životnom putu posrnuli. I posle hajke koja se vodila protiv mene, kad sam optuživan da sam batinaš i siledžija, nisam odustao od svoje misije", rekao je Peranović.

Peranović je, pored toga, bio i predavač na jednom od neakreditovanih fakulteta u Srbiji.

Podsetimo se snimka nasilnog lečenja u centru "Crna Reka".Eparhija šabačka izdala je danas saopštenje povodom tragične smrti štićenika kampa.

"Sa velikim žaljenjem i bolom, Eparhija šabačka je primila vest da je noćas na tragičan način izgubio život štićenik kampa za lečenje zavisnosti u Joševi. Organi Eparhije, sa velikim poverenjem, budno prate mere istrage koju vrše nadležni organi Republike Srbije. Čim dobije relevantne podatke i činjenice, Crkveni sud Eparhije šabačke će preduzeti mere u svojoj nadležnosti", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC-a.

"Duboko žalimo za izgubljenim životom i upućujemo najiskrenije saučešće porodici upokojenog štićenika", dodaje se u dokumentu.

U Eparhiji ističu da je njihovo oglašavanje o tom slučaju posledica svešteničkog čina osumnjičenog Peranovića, kao i da centar čiji je Peranović upravnik nije u sklopu crkve.

Episkop bački Irinej izjavio je danas da je i SPC odgovorna za tragediju.

"Smatram da posredno svi snosimo odgovornost u crkvi i to moram da kažem pošteno jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovek može da uradi", rekao je episkop Irinej za televiziju B92.

Irinej je istakao da je sveštenik Branislav Peranović "neuračunljiv čovek i nasilnik" i da mu se ni u kom slučaju nije smelo omogućiti da osniva ustanovu te vrste.

"Postupak protiv njega nije pokrenut na žalost, iako je to Sinod zahtevao", rekao je Irinej.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu agenciji Beta je rečeno da je taj centar kod Loznice radio uz blagoslov Eparhije šabačke.

Međutim, kako stoji na Internet sajtu pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje" Branislava Peranovića, centar svoju "humanu delatnost" obavlja pod nadležnošću Eparhije šabačke i Srpske pravoslavne crkve.

Na sajtu centra www.sretenje.org navodi se da je centar nastao izdvajanjem od centra Crna reka i da Sretenjem upravlja Peranović, kao i da su programi lečenja formirani na osnovu više od 15 godina "bogatog radnog iskustva" sa više od 1.000 zavisnika i duševnih bolesnika.

Centar se u radu rukovodi rečima ruskog sveštenika Anatolija Brestova "Pomagati, uveraveti, lečiti - umesto osuđivati ili odbacivati", navodi se na sajtu.

Zavisnici su "tek u manjem broju" psihološki i društveno normalne osobe koje pored toga učestalo uzimaju drogu, a "većinu zavisnika čine osobe sa poremećenim duševnim i društvenim funkcionisanjem I kod njih je drogiranje svojevrsni izopačeni oblik 'samolečenja'", navedeno je na sajtu Peranovićevog centra, u članku "Poremećeno društveno i duševno funkcionisanje 'leče' drogama".

Ministarstvo zdravlja ispitaće podatke u vezi sa statusom i delatnošću Pravoslavnog centra za
lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje", rečeno je danas agenciji Beta u ministarstvu.

"Ističemo da se takozvani Centar za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice ne nalazi u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti", naveli su u Ministarstvu.

Lečenje bolesti zavisnosti se može obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog, odnosno privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Povodom ovog tragičnog događaja oglasila se organizacija za borbu protiv narkomanije "Izlazak" koju čine bivši zavisnici.

U saopštenju ove organizacije se nevodi da je ubistvo štićenika u "Centru za odvikavanje od droge" nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

Ta organizacija koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", pa je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti".

"Sa velikim žaljenjem konstatujemo da je sve ono na šta smo upozoravali i protiv čega smo se borili, na kraju odnelo jedan ljudski život. Tragični događaj u Jadranskoj Lešnici samo je nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima u rehabilitacionom centru 'Crna Reka', na koji je javnosta bila upozorena još pre tri godine", piše u saopštenju.

Povodom tog slučaja oglasilo se i udruženje "Ateisti Srbije", koje najoštrije osuđuje brutalno ubistvo Nebojše Zarupca za koje je osumnjičen protojerej SPC Branislav Peranović.

"Podsećamo javnost da je država, tj. tadašnji ministar a sadašnji premijer Ivica Dačić, memorandumom o saradnji SPC i MUP javno podržao rad ovakvih centara pod okriljem SPC, u kojima se najbrutalnije krše osnovna ljudska prava. Štićenici su, pored obavezne indoktrinacije, izloženi nestručnom osoblju i kvazimedicinskom tretmanu koji niko ne kontroliše", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su bolesti zavisnosti ozbiljan zdravstveni i društveni problem kojim se medicinska nauka bavi dugi niz godina i u svetu i kod nas. Rešavanje tog problema zahteva stručnost i nadzor, a ne nadrilekarstvo i metode zasnovane na religijskim dogmama.

"Pozivamo javnost da se založi za intervenisanje od strane države i zatvaranje ovakvih centara, kako se psihofizičko zdravlje štićenika ne bi i dalje ugrožavalo. Pozivamo državu da se ozbiljno posveti problemu bolesti zavisnosti, pre svega prevencijom, a zatim otvaranjem novih i podrškom postojećih centara za lečenje zavisnika od droge, u kojima rade stručno osposobljeni za taj posao", navodi udruženje u saopštenju dostavljenom Mondu.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je da ovo ubistvo "na dramatičan način ponovo pokazuje važnost zapostavljenih pitanja individualne bezbednosti građana u Srbiji".

"Da je drugačije, ne bi bilo moguće da osoba, koja je kao svojevremeni upravnik sličnog centra u Crnoj Reci lopatama tukla i prebijala štićenike, nesmetano nastavi da na novom mestu primenjuje stare metode", saopštio je FBD.

Počinilac ovog ubistva, smatra FBD, ne može biti i nije jedini odgovoran za ovu tragediju i zato apeluje na nove vlasti da što hitno i detaljno utvrde personalni lanac svih nadležnih koji su odgovorni za tolerisanje nastavka ovakve prakse.

"Apelujemo i na Srpsku pravoslavnu crkvu da se nedvosmisleno i javno distancira i osudi takvu praksu i pojedince koji, koristeći njeno ime, grubo narušavaju ugled crkve i sveštenstva", navodi se u saopštenju.

Reagovao je i Komitet pravnika za ljudska prava koji smatra da je država "direktno odgovorna" za smrt Nebojše Zarupca.

"Nekoliko godina unazad javnost i državne institucije bile su upoznate sa radom nelegalnih centara u kojima je postojala organizovana tortura nad zavisnicima od narkotika", ukazala je ta nevladina organizacija.

Komitet smatra da je država organizovanu torturu nad zavisnicima od droge svela na "odgovornost jedne ličnosti i postupak protiv Branislava Peranovića".

Kako je navedeno, taj postupak protiv Peranovića je neefikasan i ne vodi uklanjanju sistemskih i najtežih povreda ljudskih prava.

(MONDO/agencije, foto: YouTube Screenshot)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader