• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Nema zlatnog ćupa prepunog para

Novi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obećala je sinoć da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa".

"Obećavam da nećemo trošiti devizne rezerve na popunjavanje budžetskih rupa", rekla je ona Radio-televiziji Srbije upitana o optužbama da će nova vladajuća koalicija trošiti devizne rezerve NBS.

Kako je navela, svi oni koji misle da postoji "zlatan ćup sa prepuno para varaju se".

"Svi oni koji misle da postoji zlatan ćup s prepuno para koje mogu da budu uložene u ne znam kakve projekte, varaju se i moraće da neke investitore uvere da ulažu u Srbiji ili ići u zemlje koje se razvijaju da ponude poslove, tehnologiju i vredne ljude, koje ima država Srbija", poručila je Tabaković.

"Ni slučajno neću dozvoliti da se iko ponovo poigra poverenjem, niti nezavisnošću Narodne banke, ni ugledom koji Srbija ima u međunarodnoj zajednici, kao ni onim što treba da bude naša pregovaračka pozicija s MMF-om", istakla je Tabaković gostujući na Radio televiziji Srbije.

Ona je kazala da oni koji tvrde da će budući šef Uprave za nadzor Narodne banke praktično biti u prilici da "stavi ruku u džep guvernera" nisu pažljivo pročitali zakon, da u njemu nema nikakve zamke i da je, po Ustavu guverner taj koji predstavlja NBS i odgovara za njen rad.

Građani moraju da shvate, kako je rekla, da je NBS zadužena za monetarnu politiku, a da nadzor nad bankama, i to ne onaj koliko banke rizično posluju, već pre i iznad svega, koliko su sigurne i koliku štetu ili korist nanose građanima, mora da bude pod kontrolom posebne uprave.

To je neophdno, kako je objasnila, da nam se nikada više ne desi jedna "Agrobanka", koja je koštala državu 80 miliona evra, stvaranje nove "Agrobanke", prikrivenih gubitaka na koje je "neko žmurio" i međunarodne arbitraže, koja opet košta građane Srbije.

Ona je navela da je potrebno utvrditi strukturu deviznih rezervi.

"Moramo da znamo šta su u deviznim sredstvima računi države, a šta su devizna sredstva banaka", rekla je Tabaković, koju je za guvernera NBS izabrala vladajuća koalicija oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije.

Prema njenim rečima, sliku o tome da su ukupne devizne rezerve vlasništvo države, stvorio je bivši guverner Radovan Jelašić, "namerno forsirajući tada zaduživanje".

Tabaković je poručila da nijednom "tajkunu ili biznismenu ne duguje ništa".

Kako je navela, to su garancije da će raditi svoj posao pošteno i to je razlog zašto ju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio za guvernera.

Tabaković je rekla TV B92 da će njeni osnovni ciljevi biti monetarna stabilnost i briga o cenama i inflaciji.

"Ciljevi NBS su zakonom definisani i njih niko ne dira. To su monetarna stabilnost, osnovna briga da se inflacija ne podstiče ni neodgovornim odnosom prema kursu ni dopuštanjem da monopoli utiču na inflaciju", rekla je Tabaković televiziji B92.

Kao ciljeve Narodne banke posebno je istakla stabilnost cena.

"Cilj ove zemlje mora da bude ekonomski razvoj koji se odvija u stabilnoj državi, a da bi ona bila stabilna mora da ima stabilne cene i da se vodi računa da ne dođe do inflacije", poručila je ona.

Kao svoje prve korake najavila je da želi građane i privredu da uveri da radi u njihovom interesu.

"Prvi koraci su da građane uverimo da to jeste banka građana i privrede i da svoj uspeh i svoja primanja zasnivamo na uspehu privrede od koje živimo", rekla je Tabaković.

Kako je navela, finansijski sektor treba da finansira građane i privredu, a potrebno je, kako kaže, i vratiti se "tradicionalnom" bankarstvu, to jest da NBS treba da bude zainteresovana da građani i privreda posluju uspešno.

Tabaković je potpredsednica SNS, a obećala je da će zamrznuti funkciju u stranci.

Upitana o svom stranačkom angažmanu i optužbama opozicije da na čelo NBS dolazi kao političar, Tabaković je rekla da je i u politici radila za opšte dobro građana, tako da, prema njenim rečima, ta primedba "otpada sama po sebi".

"Ja nisam eks katedra profesor, neko ko ne zna šta je život. Ne živim ni u inostranstvu ni u oblacima. Imam obrazovanje i struku i iskustvo od 30 godina rada u bankarstvu i privredi i skupštini gde se kreiraju zakoni", zaključila je Tabaković.

"Odlično znam gde postoje pukotine", kazala je Tabaković i dodala da je garancija njene nezavisnosti i to što nikome ništa ne duguje, da je sve postigla sopstvenim radom i da zato može reći:"popu pop, a bobu bob".

(agencije/MONDO, foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image