• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo ne zna za Peranovićev centar

Ministarstvo zdravlja nije imalo saznanja o postojanju Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice, rekli su u tom ministarstvu.

Budući da je osoba osumnjičena za ubistvo štićenika u tom centru uhapšena i da su drugi organi reagovali i preduzeli mere iz svoje nadležnosti nema potrebe za postupanje zdravstvenog inspektora.

U ministarstvu su Tanjugu rekli da je nadležni teritorijalni zdravstveni inspektor juče obavio inspekcijski nadzor, povodom smrti štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici.

Centar za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice ne nalazi se u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti Ministarstva zdravlja, rekli su u tom ministarstvu.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Ministarstvo zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova zdravstvenih ustanova kako bi se bavile lečenjem bolesti zavisnosti, a bliži uslovi u pogledu kadra, opreme, prostora i lekova određeni su Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.

Lečenje bolesti zavisnosti se može obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog, odnosno privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad, podsećaju u ministarstvu.

Pacijenti oboleli od bolesti zavisnosti leče se na psihijatrijskim odeljenjima zdravstvenih ustanova, na primarnom nivou u domovima zdravlja, u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu, kao i u sedam ustanova u privatnoj praksi.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja kontroliše sve zdravstvene ustanove i druge oblike zdravstvene službe koje obavljaju tu zdravstvenu delatnost.

Kada je u pitanju privatna praksa, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova za početak rada privatne prakse i zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, a inspekcijskim nadzorom, najčešće po prijavama ili saznanjima iz sredstava javnog informisanja preduzima radnje u slučaju obavljanja zdravstvene delatnosti bez ispunjenosti uslova.

Do svakog saznanja do koga dođe radeći u okviru svojih nadležnosti, zdravstvena inspekcija prosleđuje informacije nadležnim organima, navode u ministarstvu.

U Ministarstvu navode da imaju evidenciju samo o onim ustanovama kojima je izdalo dozvolu za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Iz ministarstva podsećaju da je 2011. godine potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva zdravlja i Srpske pravoslavne crkve u vezi sa sprovođenjem projekta terapijske zajednice "Zemlja Živih" koji ima za cilj besplatnu rehabilitaciju psihofizičkog stanja zavisnika i njihovu edukaciju radi promovisanja i razvijanja zdravog stila života.

Glavni cilj je očuvanje i unapređenja zdravlja mladih i ujedno osposobljavanje da kroz vršanjačku edukaciju utiču na pojednica i grupe u cilju zaštite i prevencije od psihoaktivnih supstanci, rekli su u ministarstvu.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽA