Greška koja je dovela do kontaminiranog mleka nastala je još tokom jesenje žetve mešanjem zdravog i zaraženog kukuruza, kaže sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Željko Brozović.
Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozović je rekao da kontrolu sporovde "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".
On je istakao da je mleko namirnica koja je "okidač" na listi namirenica životinjksog porekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj meri nego što je to mleko".
"Do 2011. godine imali smo dozovljenu nivo aflatoksina od 0,5, sada je to 0,05. Pokusavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, u tom periodu kada je bio viši nivo i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zubnjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno", ocenio je Brozović.
Prema njegovim rečima, jedini način da se reši situacija oko kontaminiranog mleka jeste terenski rad, odnosno obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.
Ministar poljoprivede Goran Knežević danas je izjavio da očekuje da će u najkraćem roku, već u narednih nedelju dana, u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i da neće biti sumnje da u njemu ima aflatoksina.
(Beta, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)