• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzbunjivač:Bez zaštite od šikaniranja

Zaštićeni uzbunjivač u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Nišu Valentina Krstić tvrdi da nije bila zaštićena od šikaniranja, i da očekuje otkaz.

Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak i ona je rešenjem zamenika upravnika te ustanove Gordana Božića udaljena sa posla.

"Zamereno mi je što sam dala sebi pravo da priče o malverzacijama izađu iz okvira KPZ, skrenuta mi je pažnja da nisam svesna u kakvoj ustanovi radim, pominjali su moju porodicu i moje dete, da ja moram da mislim ne samo o sebi, već i porodici", rekla je Krstićeva novinarima. Ona je kazala da je njen odgovor uvek bio isti i da ne želi da bude saučesnik u malverzacijama i da ne može da gleda kako se uništava veliki deo državne imovine.Neposredan povod pokretanja disciplinskog postupka i udaljenja sa posla koji je u toku jeste obraćanje policiji na memorandumu KPZ, napomenula je Krstićeva.

"Policiji sam se obratila radi zaštite dokaza i dokumenata, jer sam bila očevidac da se dokazi iznose i uništavaju", navela je ona.

Krstićeva je rekla da je bila načelnik Službe za obuku i upošljavanje i da je na tom mestu došla do saznanja da se uništava državna imovina, a ljudi koji su na to ukazivali već su ostali bez posla u KPZ. "Prikupljene dokaze sam dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije i 16. avgusta prošle godine sam dobila status zašstićenog svedoka", navela je Krstićeva.

Ona je rekla da se tri puta obraćala Žalbenoj komisiji Vlade Srbije koja je usvajala njene žalbe o premeštanju na drugo radno mesto kao osnovane, da je rukovodstvo KPZ posle toga uvek donosilo identična rešenja.

"Žalbena komisija za njih nije imala nikakav značaj", kazala je ona i dodala da se obraćala Upravnoj inspekciji kao i ranijoj ministarki pravde Snežani Malović.

Posle obraćanja Agenciji u KPZ je obavljen vanredni nadzor, ali ne prema zahtevu Agencije već pod, kako je napomenula, uticajem nosilaca malverzacija.

"Izveštaj je zasnovan na pretpostavkama, izjavama počinilaca malverzacija, a najveći broj nezakonitosti se i ne pominje u izveštaju", rekla je Krstićeva.

Advokat Centra za ljudska prava u Nišu Aleksandar Cvejić rekao je da rešenje o udaljavanju sa posla sadrži razloge u kojima se navodi da se Krstićeva udaljava da ne bi uticala na svedoke i ono što je veoma indikativno, da ne bi "negativno uticala na druge zaposlene svojim ponašanjem."

"Očekujem brzu rekaciju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde, kao i tužilaštva", rekao je Cvejić i podsetio da KPZ u Nišu ne vodi upravnik koji još nije postavljen, već zamenik. Predstavnik Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović rekao je da u ovom slučaju postoji podrška antikorupcijskih tela, kao i da je Krstićeva po Zakonu o državnim službenicima bila dužna da prijavi malverzacije jer bi u suprotnom bila saučesnik.

Napomenuvši da u Srbiji ukupno 11 osoba uživa status zaštićenog uzbunjivača, Gavrilović je rekao "da će nam uzalud biti svi antikorupcijski zakoni i propisi, ako izgubimo bitku za Krstićevu".
Agencija za borbu protiv korupcije, kako je saopšteno juče, obavestila je 15. avgusta prošle godine KPZ da je Krstićeva dobila status zaštićenog uzbunjivača i da će se kao odmazda smatrati svaka mera koja je preduzeta u vezi sa radno-pravnim statusom ili radnim uslovima uzbunjivača, protivno njegovoj volji u periodu od dana davanja zaštite do najviše dve godine.

Pokretanje disciplinskog postupka protiv državnog službenika Valentine Krstić nije povezano sa njenim statusom uzbunjivača, već je reč o težim povredama radnih obaveza i dužnosti, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

"Disciplinska komisija detaljno će proveriti sve navode iz zaključka o pokretanju disciplinskog postupka, kao i pružiti šansu državnom službeniku Valentini Krstić da pruži dokaze u svoju odbranu", navodi se u saopštenju izdatom nakon suspenzije službenice niškog zatvora.

Predstavnici nezavisnih regulatornih tela zatražili su danas hitan sastanak sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem povodom suspenzije radnice koja je dobila status uzbunjivača.

Zaštitnik građana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, zatražili su hitan sastanak sa Selakovićem.

Kako je saopšteno iz kabineta zaštitnika građana, sastanak sa Selakovićem je zatražen suspenzije Krstićeve

Šabić je ranije danas ocenio da se udaljenjem sa posla Krstićeve krše njena prava i da se destimulišu svi koji bi u svojoj sredini želeli da ukažu na korupciju.

Zamenik upravnika Kazneno popravnog zavoda u Nišu Gordan Božić doneo je juče rešenje o udaljenju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnice tog zavoda Valentine Kristić, a kao razlog je navedena teža povreda radne discipline.

Šabić smatra da je udaljenje sa posla Valentine Krstić teško shvatljivo u momentu kada država nastoji da pojača borbu protiv korupcije.

"Ovakav postupak posebno je teško shvatljiv u trenutku kada država nastoji da intenzivira borbu protiv korupcije što, pored ostalog, svakako podrazumeva zaštitu uzbunjivača i sankcionisanje onih koji prema njima vrše bilo kakvu vrstu odmazde", rekao je Šabić.

Kako je naveo, čak i pod pretpostavkom da za vođenje disciplinskog postupka ima osnova, rešenje o udaljenju s posla, uz smanjenje plate za 50 odsto, nekog ko je prijavio korupciju u svojoj sredini i od Agencije za borbu protiv korupcije dobio status uzbunjivača, izazivanajdirektnije asocijacije na odmazdu.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je da upravo privodi kraju projekat "Zaštita uzbunjivača".

Prema dogovoru s ministrom pravde i državne uprave taj model zakona biće predat tom ministarstvu s tim da ono nastavi aktivnosti koje će obezbediti usvajanje tog zakona.

Misija OEBS u Srbiji ocenila je danas da je odluka Kazneno popravnog zavoda u Nišu da udalji sa posla i pokrene disciplinski postupak protiv uzbunjivača, prvi poznati slučaj očigledne odmazde protiv uzbunjivača kome je dodeljena zaštita zbog prijave sumnje na korupciju.

"Ovo je u Srbiji prvi poznati slučaj očigledne odmazde protiv uzbunjivača kome je dodeljena zaštita zbog prijavljivanja sumnje na korupciju. Na osnovu Pravilnika Agencije o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju, uzbunjivači kojima je Agencija pružila zaštitu ne smeju biti predmet odmazde, kao što su pokretanje disciplinskog postupka i preduzimanje i izricanje mere koja negativno utiče na njihov radni status", navodi se u saopštenju.

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tidi je izrazila zabrinutost povodom odluke Kazneno popravnog zavoda u Nišu da udalji sa posla i pokrene disciplinski postupak protiv uzbunjivača Krstić, kojoj je Agencija za borbu protiv korupcije pružila zaštitu.

Ona je istakla i da je potrebno hitno usvojiti zakon o zaštiti uzbunjivača kako bi pojedinci koji prijave sumnju na korupciju bili bolje zaštićeni, taj zakon treba da ustanovi prava i odgovornosti vlasti i uzbunjivača, što je ključan korak u efikasnoj borbi protiv korupcije.

Tidi je navela i da su vidovi zaštite koju pruža Agencija za borbu protiv korupcije bitni radi stvaranja klime "nulte tolerancije" prema korupciji.

"Ovakve odredbe ohrabruju zaposlene da prijave dokaze o protivzakonitim aktivnostima, a zaštita koja im se pruži mora da se poštuje", navela je Tidi i dodala da će Misija pratiti slučaj i podržati zaključke koje Agencija donese pri ustanovljavanju da li je odluka Kazneno popravnog zavoda u Nišu vid odmazde protiv zaštićenog uzbunjivača.

(MONDO/Agencije Foto printscreen)

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ime

e, da svi imaju petlju da progovore....

 Uzbunjivač:Bez zaštite od šikaniranja