• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tovni pilići u EU zaražena salmonelom

U bezmalo svakom četvrtom jatu tovnih pilića u Evropskoj uniji otkrivena je salmonela, saopštila je evropska Uprava za ispravnost hrane.

U bezmalo svakom četvrtom jatu tovnih pilića u Evropskoj uniji otkrivena je salmonela, saopštila je evropska Uprava za ispravnost hrane.

Istraživanje je pokazalo da je 23,7 odsto komercijalnog jata testirano pozitivno na tu bakteriju neposredno pred klanje. Uprava je stoga pozvala vlade članice Unije da preduzmu mere za sprečavanje zaraze tom bakterijom, koja je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom kod ljudi, izvestila je agencija AP.

Obim zaraze živine salmonelom veoma varira od zemlje do zemlje unutar EU - od nultog procenta u Švedskoj, do najviše 68,2 odsto u Madjarskoj. Poljska, Portugalija i Španija takodje imaju visoku stopu zaraze, dok je u Francuskoj, zemlji s najvećim brojem farmi pilića i najvećim jatom pilića u Uniji, zabeležena relativno niska stopa od 6,2 odsto, ukazala je Uprava.

Trovanje salmonelom se najčešće dešava prilikom konzumiranja zaraženih jaja, ali je i meso brojlera značajan uzročnik, mada bi termička obrada trebalo da uništi bakterije.

"Propisna termička obrada mesa brojlera i striktna higijena u kuhinji trebalo bi da spreče ili smanje rizik od zaraze", ukazala je Uprava.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image