To je prvenstveno posledica restriktivne troškovne politike i štednje u svim segmentima poslovanja, saopštio je danas HRT.

HRT je u ovoj godini, zaključno sa septembrom, ostvario ukupan prihod u iznosu od 1,02 milijarde kuna, što je zbog teške situacije na tržištu prodaje oglasnog prostora 1,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje lane.

U odnosu na 2012. ukupni rashodi, koji za devet meseci ove godine iznose 953,9 milion kuna, smanjeni su 7,1 posto, preneo je portal seebiz.

Na HRT-u je trenutno zaposleno 3.339 ljudi s nastavkom trenda smanjenja njihova broja. Od januara do septembra 2013. ukupan broj zaposlenih smanjen je za 30 ljudi.

Operativno poslovanje HRT-a i dalje je opterećeno visokim kreditnim zaduženjima iz prethodnog razdoblja koje će u započetom postupku restrukturiranja nastaviti da se smnajuje, navodi HRT.

Za razliku od hrvatske nacionalne TV, srpski RTS je u veoma teškom ekonomskom stanju, koje je pogoršano od kada je najavljeno da će biti ukinuta TV pretplata, koju je ionako plaćao mali procenat stanovništva.

Prema nacrtu budžeta za narednu godinu, u RTS će se iz državne kase sliti 7,5 milijarde dinara.

Prema podacima iz marta ove godine ukupan broj zaposlenih u javnom servisu (RTS-u) nešto je veći od 3.200.

Pokojni direktor RTS Aleksandar Tijanić često je poredeći uslove u kojima posluje ova medijska kuća i HRT napominjao da je naplata TV pretplate u Hrvatskoj znatno viša nego u Srbiji, da iznosi oko 96 odsto i da se tamo plaća 10 evra (80 kuna).