Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da je laboratorijski nalaz potvrdio dijagnozu salmoneloze kod četiri učenika beogradske Osnovne škole "Drinka Pavlović".
Njih su roditelji obavestili o još tri nova slučaja u toj školi.
"Prema dobijenim podacima, u poslednjih nedelju dana sa stomačnim tegobama i kliničkom slikom salmoneloze obolelo je sedam učenika prvog i drugog razreda ove škole", navedeno je u saopštenju.
U kliničkoj slici obolelih dominirale su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa), učestale kašaste stolice, mučnina, povraćanje i malaksalost.
U OŠ "Drinka Pavlović" svakodnevno se u školskoj kuhinji priprema oko 700 obroka (po 350 obroka za ručak i užinu) za oko 400 učenika.
"Obroke konzumiraju učenici I i II razreda koji su na celodnevnoj nastavi u školi, učenici III i IV razreda koji su u boravku, kao i mala grupa učenika od V do VIII razreda koji posle ili pre početka nastave konzumiraju samo ručak", saopštio je Gradski zavod.
Utvrđeno je da su svi oboleli jeli hranu posluženu na ručku 30. oktobra, u okviru produženog boravka učenika.
Povodom najnovijeg slučaja zaraze, stručnjaci podsećaju da salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Do sada je poznato više od 2.000 različitih serotipova salmonela, ali nisu svi patogeni za čoveka.
S obzirom na to da su otporne u spoljnoj sredini, salmonele se na hrani mogu održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.
Simptomi bolesti se javljaju od šest do 72 sata nakon inkubacije. Bolest počinje naglo, uz proliv, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa, glavobolju i malaksalost.
Tegobe traju nekoliko dana (obično dva do pet), a ponekad i mnogo duže zavisno od imuniteta osobe i tipa salmonela.
Osnovni put prenosa salmonela životinjskog porekla su životne namirnice, nedovoljno termički obrađene (meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih - kremovi, kolači, sladoled).
Voda je ređi put prenošenja salmonela, objasnili su epidemiolozi u Zavodu.